Зьолден предлага гигантски слалом за жени на 28-и и гигантски слалом за мъже на 29-и октомври. Според рейс директора Атле Скаардал трасето на глетчера Ретенбах „от години не било в толкова добро състояние”. След месеци тренировки „на сухо”, състезанието е отлична възможност за алпийците да стъпят на сняг и да проверят в какво състояние се намират в началото на олимпийския сезон.
ФИС въведе някои ключови промени в изискванията към екипировката. Те засягат най-вече техничните дисциплини, какъвто е гигантския слалом. Намалена е минималната височина на ските, както и радиусът им на завиване. Това може да доведе до разместване на пластовете, което ще си проличи още в Зьолден.
Носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин е готова да разшири периметъра си и да включи гигантския слалом в колекцията си от купи този сезон. Американката има половин дузина конкурентки, сред които изпъкват притежателката на световната купа в дисциплината Теса Уорли и италианката София Годжа. В Зьолден ще се появи и Линдзи Вон. Героинята в документалната поредица „Линдзи Вон: Преследвайки историята” продължава да гони рекорда на Ингемар Стенмарк за победи в стартове от световната купа.
Ски-Алпийски Дисциплини
Световното по ски започва в Доломитите
07/02/2021 AT 14:18
При мъжете фаворит изглежда Тед Лигъти. Американецът ще бъде една от звездите в Зьолден, а срещу него са миналогодишния победител Алекси Пинтуро, съотборникът му Матьо Фавр, опитният Феликс Нойройтер и скандинавският техничар Хенрик Кристоферсен.
За съжаление през уикенда няма да видим много от големите имена. Сред дългия списък с контузени или възстановяващи се скиори се откроява именто на Марсел Хиршер. Няма я и миналогодишната победителка в Тирол Лара Гут. И двамата ще се включат в следващите стартове, като са по подготвили програмата си спрямо Игрите в Корея. Не така стоят нещата с носителката на световната купа в спускането – Илка Щухец. По време на тренировка в Австрия преди седмица словенката скъса кръстни връзки и едва ли ще я видим този сезон. Подобна е и контузията на швейцареца Карло Янка, получена броени дни преди откриването на сезона.
Прогнозата е за ясно време за съботния женски гигантски слалом, но за неделя е възможно да прехвърча сняг, гарниран със северозападен вятър. На 3000 м надморска височина, където е поставен стартът, това ще бъде сериозен тест!
Ски-Алпийски Дисциплини
Микаела Шифрин се завръща в Леви
20/11/2020 AT 17:04
Ски-Алпийски Дисциплини
Мъжете стартират днес в Зьолден
17/10/2020 AT 16:59