В навечерието на Коледа, Световната Купа отива във Франция и Италия. От петък до понеделник, ще бъдем с дамите по склоновете на Вал д'Изер (DH 21.12 + AC 22.12), докато мъжeте ще започнат в петък във Вал Гардена и ще завършат серията в понеделник в Алта Бадия (GS 22.12 + PG 23.12)
Първото спускане на пистата Саслонг се провежда през 1969г. Печели го швейцарецът Жан-Даниел Детвилер. В последствие, още деветима негови сънародници триумфират във Вал Гардена, за да може Швецария да се похвали с впечатляващите 14 победи на Саслонг и да заеме полагащото й се ... второ място.
Австрия има общо 18 победи в страховитото спускане, което Франц Кламер печели цели 4 пъти.
Ски-Алпийски Дисциплини
Световното по ски започва в Доломитите
07/02/2021 AT 14:18
Кламер и Кристиан Гедина (Италия) са рекордьорите с по 4 победи.
По 3 успеха имат Петер Мюлер (Швейцария) и американецът Стивън Наймън, който упорито пази тайната на успеха си(тук печели всичките си победи в кариерата)!
Пистата е прочута със своята сложност, съчетаваща сектори, в които скоростта варира около 130км/ч, технични виражи и гигантски скокове, надхвърлящи 80м летежна фаза!
Рекорда на трасето поставя Антоан Денериа.При победата си през 2003г, бъдещият олимпийски шампион става първият спускач, преодолял трасето за по-малко от 1:53:00 от оригиналния старт.
"Какво стана с проклетите норвежци?" ще се запитат всички фенове на Скуадрата, която вече десетелитие не може да хване ръка на домашната си писта (Вернер Хел 2008г).
Ами нищо особено, просто викингите спечелиха 7 от последните 9 старта в DH и SG или пък 9 победи в последните 14 състезания, ако ще се почувствате по-добре.
От 2012-та насам, Свиндал, Йенсруд и Килде наложиха норвежка доминация, която намира измерение не само в победите. През 2015-та, и тримата бяха на подиума в SG, а в DH Гийермо Файе (Франция) се настани между Свиндал и Йенсруд.
На този фон, Австрия, Италия и Швейцария са наточили брадвите. Свиндал го няма, но въпреки това конкуренцията е жестока! Носителят на СК в дисциплината Беат Фойц показа безупречно каране и спечели на "Хищните птици" в Бивър Крийк. Швецарецът може да бъде определен с една дума - класа. Благодарение на нея има 13 подиума в последните 15 спускания за СК!
С 12 победи в дисциплината, Доминик Парис е с най-много успехи сред активните състезатели и е на 8-мо място във вечната класация сред спускачите (Франц Кламер 25). Дели го с Кристиан Гедина и Дидие Кюш! Специално за Класиката Саслонг, в състава на Италия се завръща Кристоф Инерхофер. Там е и Петер Фил.
Австрия ще разчита много на Матиас Майер, който оглавява класирането в SG, на Макс Франц, спечелил спускането тук през 2016г, както и на Винсент Крихмайер, който през последните два сезона е постоянна величина (Венген 2019).
От къде да очакваме иненади?
Стивън Наймън продължава да кара. И на 37г, американецът е достатъчно качествен. Първата тренировка беше отменена поради мъгла. Нали не забравихте, Наймън има скрит коз.
Йоан Кларе, на 38г и 333 дни, французинът стана най-възрастният призьор в СК, когато завърши на второ място в Бивър Крийк. И още нещо - два от 5-те подиума в кариерата на на Кларе са изковани точно тук, във Вал Гардена.
Томас Дресен вече стана най-успешният германски спускач, след като в Лейк Луис спечели третото спускане в кариерата си. В Южен Тирол бундес тимът се чувства като у дома си, но няма победа от Декември 2004г, когато Макс Рауфер спечели спускането.
Къде са викингите? Ето ги: 1-во и 2-ро време във втората тренировка за Йенсруд (SG 2014+2016) и Килде (DH 2018г.)
Тази година победителите ще бъдат възнаградени с 40 000 Евро. Организаторите са направили някои подобрения, като най-голямата инвестиция е в новата система за изкуствен сняг, която гарантира 30% по-висока продуктивност.
Ски-Алпийски Дисциплини
Микаела Шифрин се завръща в Леви
20/11/2020 AT 17:04
Ски-Алпийски Дисциплини
Мъжете стартират днес в Зьолден
17/10/2020 AT 16:59