С календар, повлиян от пандемията Ковид - 19 и с много неизвестни, започва новият сезон в световната купа по ски алпийски дисциплини. Корона вирусът отмени всички стартове в Северна Америка. Този сезон няма да можем да се насладим на легендарната писта "Хищните птици" в Бивър Крийк, нито на високоскоростните, плавни завои на трасето в Лейк Луис. Международната федерация прецени, че в тези условия не е разумно да се предприемат през океански пътувания и локализира календара почти изцяло в Европа. Изключението е стартът в Китайския зимен център Янин, където ще карат жените. Това ще бъде и репетиция за домакините на следващата Зимна Олимпиада. Стартовете в САЩ (Бивър Крийк, Килингтън) и Канада (Лейк Луис) бяха заместени с допълнителни състезания във Вал д'Зер, Санкт Мориц и Куршавел. По този начин календарът е достатъчно наситен, като предлага 38 състезания при мъжете и 34 при жените. Да не забравяме, че през Февруари има и Световно първенство в Кортина д'Ампецо (9-21.02.2021г).

Конкуренцията е жестока. През миналия сезон титлата при мъжете се реши в последния старт, а Александър Килде спечели големия кристал с едва 54 точки пред Пентуро. Трети остана Хенрик Кристоферсен.

Ски-Алпийски Дисциплини
Микаела Шифрин се завръща в Леви
20/11/2020 AT 17:03

При дамите шампионката Бриньоне ще трябва да защитава световната купа. Загубата на баща й, не позволи на Микаела Шифрин да завърши сезона, а италианската грабна световната купа, оставяйки след себе си и Петра Влхова.

Навлизаме в пред олимпийски сезон и младите таланти ще играят все по-голяма роля. Кои са фаворитите? Основно Килде, Кристоферсен и Пентуро при мъжете, а при жените Шифрин, Влхова и Бриньоне. Но Игрите в Пекин 2022г. чукат на вратата и не трябва да бъдем изненадани, ако заблестят нови звезди на небосклона. Тази сезон финалите на Световната купа са отново през месец Март и ще бъдат организирани в Швейцарския зимен център Ленцерхайде (17-21.03.2021г).

Българското участие свързваме най-вече с Алберт Попов, на когото стискаме палци за добро представяне в слалома. И този сезон световната купа ще гостува в България. Банско е домакин на два гигантски слалома при мъжете в края на Февруари (27-28.02.2021г).

Началото е този уикенд в Зьолден. Почитателите на ски спорта няма да могат да видят Шифрин. Американката има болки в гърба и предпочете да на рискува, като ще пропусне австрийския старт, който е изолиран с повече от месец от другите състезания. Останалите звезди от белия керван са на линия. Очаква ни още един епичен сезон, по Евроспорт - домът на зимните спортове!

Първият гигантски слалом при жените ще бъде излъчен в събота по Евроспорт 2 от 10:50 и 13:45, а в неделя на ред са мъжете от 11:00 и 14:00, отново по Евроспорт 2.

Ски-Алпийски Дисциплини
Мъжете стартират днес в Зьолден
17/10/2020 AT 16:54
Ски-Алпийски Дисциплини
Лайпциг и Леверкузен – кой ще изостане
01/03/2020 AT 08:32