С календар, повлиян от пандемията Ковид - 19 и с много неизвестни, започва новият сезон в световната купа по ски алпийски дисциплини. Корона вирусът отмени всички стартове в Северна Америка. Този сезон няма да можем да се насладим на легендарната писта "Хищните птици" в Бивър Крийк, нито на високоскоростните, плавни завои на трасето в Лейк Луис. Международната федерация прецени, че в тези условия не е разумно да се предприемат през океански пътувания и локализира календара почти изцяло в Европа. Изключението е стартът в Китайския зимен център Янин, където ще карат жените. Това ще бъде и репетиция за домакините на следващата Зимна Олимпиада. Стартовете в САЩ (Бивър Крийк, Килингтън) и Канада (Лейк Луис) бяха заместени с допълнителни състезания във Вал д'Зер, Санкт Мориц и Куршавел. По този начин календарът е достатъчно наситен, като предлага 38 състезания при мъжете и 34 при жените. Да не забравяме, че през Февруари има и Световно първенство в Кортина д'Ампецо (9-21.02.2021г).
Конкуренцията е жестока. През миналия сезон титлата при мъжете се реши в последния старт, а Александър Килде спечели големия кристал с едва 54 точки пред Пентуро. Трети остана Хенрик Кристоферсен.
При дамите шампионката Бриньоне ще трябва да защитава световната купа. Загубата на баща й, не позволи на Микаела Шифрин да завърши сезона, а италианската грабна световната купа, оставяйки след себе си и Петра Влхова.
Ски-Алпийски Дисциплини
Световното по ски започва в Доломитите
07/02/2021 AT 14:18
Навлизаме в пред олимпийски сезон и младите таланти ще играят все по-голяма роля. Кои са фаворитите? Основно Килде, Кристоферсен и Пентуро при мъжете, а при жените Шифрин, Влхова и Бриньоне. Но Игрите в Пекин 2022г. чукат на вратата и не трябва да бъдем изненадани, ако заблестят нови звезди на небосклона. Тази сезон финалите на Световната купа са отново през месец Март и ще бъдат организирани в Швейцарския зимен център Ленцерхайде (17-21.03.2021г).
Българското участие свързваме най-вече с Алберт Попов, на когото стискаме палци за добро представяне в слалома. И този сезон световната купа ще гостува в България. Банско е домакин на два гигантски слалома при мъжете в края на Февруари (27-28.02.2021г).
Началото е този уикенд в Зьолден. Почитателите на ски спорта няма да могат да видят Шифрин. Американката има болки в гърба и предпочете да на рискува, като ще пропусне австрийския старт, който е изолиран с повече от месец от другите състезания. Останалите звезди от белия керван са на линия. Очаква ни още един епичен сезон, по Евроспорт - домът на зимните спортове!
Първият гигантски слалом при жените ще бъде излъчен в събота по Евроспорт 2 от 10:50 и 13:45, а в неделя на ред са мъжете от 11:00 и 14:00, отново по Евроспорт 2.
Ски-Алпийски Дисциплини
Микаела Шифрин се завръща в Леви
20/11/2020 AT 17:04
Ски-Алпийски Дисциплини
Мъжете стартират днес в Зьолден
17/10/2020 AT 16:59