Преди 29 години България спечели един златен (Стефка Костадинова в скока на височина), два сребърни (Йорданка Донкова на 60 м с препятствия и Анелия Нунева на 60 м) и два бронзови медала (Емилия Драгиева в скока на височина и Гинка Загорчева на 60 м с препятствия). Сега ситуацията е коренно различна. Повечето от топатлетите ни пропускат първенството за да се концентрират върху европейското първенство на открито и олимпийските игри в Рио де Жанейро. Така България ще има само един представител – бронзовата медалистка от миналогодишното европейско първенство в зала в тласкането на гюле Радослава Мавродиева. Нейното участие е в нощта на събота срещу неделя от 2.45 ч. българско време.
Запади натоварения летен календар част от големите звезди в атлетиката ще се появят в Портланд, но други пропускат целия зимен сезон. През 2012-а единственият, който направи хеттрик със световна титла в зала, европейска на открито и за десерт олимпийска в Лондон бе Рено Лавийени в овчарския скок. Французинът се очаква да бъде сред основните атракции в Портланд.
След многобройните скандали за допинг и корупция на световното първенство няма да има атлети от Руската федерация. Отборът на САЩ обаче наброява 58 атлети. Сред тях и Джен Сур, която по-рано през сезона постави световен рекорд в овчарския скок в зала (5.03). Стартът на световното първенство е именно с тази дисциплина в нощта на четвъртък срещу петък българско време.
Лека Атлетика
Третата спирка на Световния атлетически тур в зала пряко по Евроспорт
03/02/2020 AT 14:21
Евроспорт 1 ще покаже пряко всички сесии от Портланд.
Лека Атлетика
Европейското отборно първенство по лека атлетика в ефира на Евроспорт
08/08/2019 AT 08:13
Лека Атлетика
Девет българи на европейското до 20 години
17/07/2019 AT 21:05