Първият кръг от Световната купа в митичната гора на север от Йонсу и историческият зимен център Контиолахти маркира началото на 30-ия сезон на най-престижното състезание по биатлон. Сезон, който ще бъде малко по-различен, заради глобалната пандемична обстановка.
Финландският зимен център е един от тези, които израснаха заедно с израстването на Световната купа — от малък местен стадион до интегрална част от календара на Купата. Тук са проведени три световни първенства, включително “смразяващия шампионат” от 1999 г.
Сезонът ще се открие с индивидуалните състезания този уикенд. За първи път от 2007 г. Контиолахти посреща откриващия кръг на Световната купа.
Biathlon
Двадесет години по-късно
10/02/2021 AT 09:29
При мъжете най-голямата въпросителна за сезона е има ли кой да победи Йоханес Тингнес Бьо след отказването на Мартен Фуркат. Французите разполагат с чудесен състав в лицето на Емилиан Жаклен и Кентан Фийон Майе. Германците също трябва да намерят точната вакса, за да се противопоставят на летящия норвежец.
При жените тази година ще бъде още по-интересно — за победата в крайното класиране може да се борят поне 10 дами, сред които Доротея Вирер, Тирил Екхоф, Хана Йоберг и Денизе Херман.
Българският национален отбор започва на чисто с нови треньори, руснаците Александър Касперович и Витали Норицин поемат мъжкия и женския тим, докато досегашният треньор Никола Захаров поема юношите заедно с Илиян Пенев. От този сезон в състава няма да участва Красимир Анев, който се раздели с отбора след лятно фиаско с преизбрания председател на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. При дамите Десислава Стоянова е в майчинство и също няма да участва в стартовете през този сезон.
При мъжете в отбора са световният вицешампион Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков и Благой Тодев. Дамският състав включва Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, към тях по-късно през сезона следва да се присъедини Десислава Стоянова.
Тази година световното първенство ще се проведе в Поклюка в средата на февруари, а два зимни центъра Хохфилцен и Оберхоф ще домакинстват на два кръга през декември и януари.
Сезонът за Световната купа наблюдавайте на живо в ефира на Евроспорт 1 с коментара на Ива Шкодрева, Асен Спиридонов и Ангел Искрев.
Началото е тази събота от 12:00 с индивидуалните стартове от Контиолахти, Финландия.
Biathlon
Евроспорт отново посреща световната купа по биатлон
29/11/2019 AT 13:55
Biathlon
Световното първенство по биатлон се завръща в Йостерсунд
04/03/2019 AT 16:28