Първият кръг от Световната купа в митичната гора на север от Йонсу и историческият зимен център Контиолахти маркира началото на 30-ия сезон на най-престижното състезание по биатлон. Сезон, който ще бъде малко по-различен, заради глобалната пандемична обстановка.

Финландският зимен център е един от тези, които израснаха заедно с израстването на Световната купа — от малък местен стадион до интегрална част от календара на Купата. Тук са проведени три световни първенства, включително “смразяващия шампионат” от 1999 г.

Biathlon
Евроспорт отново посреща световната купа по биатлон
29/11/2019 AT 13:46

Сезонът ще се открие с индивидуалните състезания този уикенд. За първи път от 2007 г. Контиолахти посреща откриващия кръг на Световната купа.

При мъжете най-голямата въпросителна за сезона е има ли кой да победи Йоханес Тингнес Бьо след отказването на Мартен Фуркат. Французите разполагат с чудесен състав в лицето на Емилиан Жаклен и Кентан Фийон Майе. Германците също трябва да намерят точната вакса, за да се противопоставят на летящия норвежец.

При жените тази година ще бъде още по-интересно — за победата в крайното класиране може да се борят поне 10 дами, сред които Доротея Вирер, Тирил Екхоф, Хана Йоберг и Денизе Херман.

Българският национален отбор започва на чисто с нови треньори, руснаците Александър Касперович и Витали Норицин поемат мъжкия и женския тим, докато досегашният треньор Никола Захаров поема юношите заедно с Илиян Пенев. От този сезон в състава няма да участва Красимир Анев, който се раздели с отбора след лятно фиаско с преизбрания председател на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. При дамите Десислава Стоянова е в майчинство и също няма да участва в стартовете през този сезон.

При мъжете в отбора са световният вицешампион Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков и Благой Тодев. Дамският състав включва Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, към тях по-късно през сезона следва да се присъедини Десислава Стоянова.

Тази година световното първенство ще се проведе в Поклюка в средата на февруари, а два зимни центъра Хохфилцен и Оберхоф ще домакинстват на два кръга през декември и януари.

Сезонът за Световната купа наблюдавайте на живо в ефира на Евроспорт 1 с коментара на Ива Шкодрева, Асен Спиридонов и Ангел Искрев.

Началото е тази събота от 12:00 с индивидуалните стартове от Контиолахти, Финландия.

Biathlon
Световното първенство по биатлон се завръща в Йостерсунд
04/03/2019 AT 16:26
Biathlon
Световно първенство по биатлон
10/02/2017 AT 03:10