В края на една трудна година за колоезденето, Колодрума в Пловдив ще приеме Европейското първенство на писта. Може би има нещо символично във факта, че малка България домакинства на последното важно събитие в този съкратен заради световната пандемия сезон, който започна именно у нас с няколко състезания на шосе още в края юли („По стъпките на римляните” и „Обиколка на България”). В исторически план това ще бъде най-голямото международно колоездачно събитие в България, надминавайки по мащаби и значение европейското първенство на шосе през 2007-ма в София, когато се провеждат стартове само в дисциплини за младежи, юноши и девойки. Предоставянето на това домакинство е също така несъмнен жест на доверие към новосформираната Българска Федерация по Колоездене, която съвсем наскоро стана и пълноправен член на Световния колоездачен съюз.
Надигащата се нова вълна на COVID-19 за съжаление се отрази негативно върху стартовия списък. Силните отбори на Холандия, Франция и Германия предпочетоха да пропуснат шампионата, а голямата звезда на Италия– Филипо Гана, отпадна след положителен тест на 6 ноември. Въпреки това, плеяда от европейски, световни и олимпийски шампиони ще премерят сили на Колодрума в една от малкото възможности за изява преди Игрите в Токио.
При мъжете Русия ще търси успех в бързината, Швейцария е големия фаворит в отборното преследване, испанците Алберт Торес и Себастиан Мора Ведри изпъкват в дисциплината Медисън, а британецът Матю Уолс се е прицелил в златото на Омниум. При жените конкуренцията ще бъде още по-сериозна. 4-кратната олимпийска шампионка Лаура Кени води силния отбор на Великобритания. Господарките на спринта– Дария Шмелева и Анастасия Войнова (Рус) също ще гастролират в Пловдив, а макар и без Летиция Патерностер, Италия ще търси медали във всяка дисциплина.
Cycling - Track
Сезонът в пистовото колоездене кулминира с шампионата на планетата
25/02/2019 AT 12:54
В рамките на 5 дни между 11 и 15 ноември на Колодрума в Пловдив ще бъдат излъчени първенците в 22 дисциплини. Евроспорт 1 ще излъчи всичко най-интересно от шампионата, включително всички финали, с преки и комбинирани предавания всяка вечер от 18:00 ч.
Cycling - Track
Олимпийско съзвездие ще озари колодрума в Глазгоу
02/08/2018 AT 08:12
Cycling - Track
"Шест дни на Амстердам"
07/12/2016 AT 15:04