Световното първенство по колоездене на писта е един от най-старите планетарни шампионати, чието първо издание е през далечната 1893 г. От 1900 г шампионатът се провежда под егидата на световния колоездачен съюз а тази седмица предстои 116-то му издание, домакин на което е полският град Прушков. Местният колодрум беше открит през 2008 г. и вече е приемал едно световно и едно европейско първенство, както и няколко кръга на световната купа.
От 27 февруари до 3 март световния елит в пистовото колоездене отново се събира на полска земя за да си оспорва медалите в 20 дисциплини. Над 450 участници (260 мъже и 192 жени) от 49 държави ще имат и допълнителен стимул за силно представяне, тъй като резултатите от Прушков ще имат голям тежест в определянето на олимпийските квоти за Игрите в Токио следващата година.
Почти всички златни медалисти от първенството през 2018-та се завръщат за да защитават своите титли. В спринтовите дисциплини при мъжете Холандия разполага с най-силния и хомогенен отбор, но в стартовете от Световната купа през зимата, само Хари Лаврейсен успя веднъж да победи действащия световен шампион в бързината Матю Глецър. За сметка на това Матайс Бюхли беше повече от убедителен в дисциплината Кейрин и ще стартира в Прушков като изявен фаворит. В дисциплините за издържливост с голям интерес се очаква представянето на австралийския квартет в отборното преследване. Авторите на новия световен рекорд едва не направиха нова корекция през декември в Париж и със сигурност ще бъдат във форма и настроение да атакуват отново собственото си върхово постижение. Зрелищна битка се очаква и в „пистовия многобой” – омниума, където през тази зима шестима различни състезатели си поделиха победите в Световната купа, а домакините ще имат и своя фаворит в лицето на действащия световен шампион Шимон Сайнок.
Cycling - Track
Колоездене от Колодрума в Пловдив на живо по Евроспорт 1
11/11/2020 AT 09:42
При дамите Вай Дзе Ли от Хонг Конг няма поражение цяла зима в двете най-престижни спринтови дисциплини - бързината и кейрин. И все пак Дариа Шмелева от Русия и Щефани Мортън от Австралия едва ли ще се лишат доброволно от златните медали. Кирстен Вилд от Холандия, която преди година обра титлите в Скрач, Издържливост по точки и Омниум също е на готова да добави нови отличия в колекцията си, а повишен интерес ще има към дисциплината Медисън, както при мъжете, така и при жените, защото от 2020 г. тя също присъства в олимпийската програма.
Всички стартове от световното първенство по колоездене на писта може да проследите всяка вечер от сряда до неделя в обширните предавания на Евроспорт и Евроспорт 2.
Cycling - Track
Олимпийско съзвездие ще озари колодрума в Глазгоу
02/08/2018 AT 08:12
Cycling - Track
"Шест дни на Амстердам"
07/12/2016 AT 15:04