Eurosport

Големите шампиони и местни герои Томас и Фрум блестят в Обиколката на Британия

Големите шампиони и местни герои Томас и Фрум блестят в Обиколката на Британия

The 03/09/2018 at 08:49Updated The 03/09/2018 at 09:50

По време на Вуелтата ще има и втора голяма колоездачна битка в ефира на Евроспорт

Победителят от Тур дьо Франс 2018 Герайнт Томас. Победителят от Джиро д‘Италия 2018 Крис Фрум (който има още титли и от Тур дьо Франс и Вуелтата). Може ли да стане по-добре? Може. Защото става въпрос за домашното им състезание– Обиколката на Британия. Тя започва с пролог в Уелс– за първи път от 1945-а година насами осем дни по-късно ще завърши в Лондон. Двамата не са били заедно тук от 2009-а, когато караха за Барлоуърлд.

Този път обиколката не стига до Шотландия, за да се възползва от възможностите на терена там. Но от осемте етапа само последният– по улиците на Лондон е равнинен. Всички други са постоянно нагоре-надолу по хълмовете из Британия.

Ключовият етап тази година щее отборният часовник нагоре по хълмовете до Уинлатър Пас в петия етап. И ден по-късно– финалът пак там след тежки 169 километра. Изглежда лесно– уж само 318 метра надморска височина, но с над 10% среден наклон.

Освен Скай, от елитните отборитук са още БиеМСи, Директ-Енержи, Лото-Судал, Мовистар, Мичелтън-Скот, Куик-Степ, Дайменшън Дейта, Катюша, ЕФ-Драпак, Лото-Йъмбо и Сънуеб. Акуа Блу се отказа в последния момент, което лиши друг местен любимец - Адам Блайт– от шанс да покаже какво може. Ирландците ще бъдат заместени от Тийм Уигинс, а от по-малките отбори тук са още Ванти-Груп и Бардиани, както и пет британски тима.

Самият Томас, каза, че е прекалилс празнуването след успеха в Тура и не е в особено добра форма, така че ще подкрепя останалите си съотборници в Скай– Фрум, Йън Станард, Воут Полс, Васил Кириенка и Лукас Вишньовски.

Тази година в Обиколката няма бивши победители в нея. Но освен Томас и Фрум, тук са имена като Примож Роглич (Лото-Йъмбо), който завърши четвърти в Тура и Жулиен Алафилип, който спечели два етапа от Тура и фланелката за най-добър катерач. Сред спринтьорите личат Андре Грайпел, Фернандо Гавириа, Кейлъб Юън и Дан Маклей.