Eurosport

Най-важното преди колоездачната обиколка на Франция по Евроспорт

Най-важното преди колоездачната обиколка на Франция по Евроспорт

The 02/07/2018 at 12:50Updated The 02/07/2018 at 13:51

Кой ще спре Крис Фруум след като организаторите на Тура не успяха?

Обиколката на Франция е от онези състезания, които траят няколко седмици, но ангажират съзнанието на спортисти, медии и фенове през цялтата година. С настъпването на месец юли е време голямото шоу на две колела да стартира – този път от бреговете на провинция Бретан, а претендентите за спечелването на Жълтата фланелка никога не са били толкова много.

Четирикратният шампион Крис Фрум в крайна сметка ще стартира след поредния неочакван обрат в разследването на неговата съмнителна допинг проба от 17 септември миналата година. Само ден след като организаторите на Тура обявиха, че няма да допуснат до участие състезател, чиято репутация е обвита в съмнение, от световния колоездачен съюз спряха делото тъй като не са намерени достатъчно доказателства за нарушение на правилата. По този начън пътят на Фруум и отбора на Скай към защита на титлата е разчистен, а британецът ще опита да пренапише отново историята след като вече спечели Обиколката на Италия през май.

Според букмейкърите най-опасният съперник на Фруум ще бъде Найро Кинтана (Мовистар). След 3 подиума от 4 участия, тази година колумбиецът се фокусира изцяло върху Тура и за да остане свеж, сведе до минимум участията си в други състезания. Големият въпрос е доколко той ще може да разчита на своите съотборници, защото звезди от ранга на Алехандро Валверде и Микел Ланда нямат навика да работят за друг, освен за себе си.

Ричи Порт (БМС) също е спряган за сериозен претендент. Австралиецът отдавна е доказал универсалните си качества, които обаче винаги са вървели ръка за ръка и с уникален малшанс. Не е за вярване, че на 33 години той все още няма спечелена голяма обиколка, но от друга страна неговият сънарнодник Кадел Еванс беше на същата възраст и в същото положение, когато триумфира в Париж през 2011-та.

Освен Фруум, единственият друг участник тази година, който е печелил Тура (2014 г.) е бъде Винченцо Нибали (Бахрейн - Мерида). Акулата от Сицилия призна, че това е последният му шанс за втора титла в Тура, затова ще се хвърли без никакви задръжки в преследването на жълтата фланелка.

Кръгът не претендентите далеч не се изчерпва дотук. Примож Роглич (Лото - Йъмбо) може и да няма голям опит, но през 2018 год. се намира в изумителна спортна форма и няма да бъде изненада ако предяви претенции за първото място. Том Дюмулен (Сънуеб) вече е доказал своята класа, но дали умората от Джирото няма да му струва скъпо? И дали пък домакините няма най-накрая да бъдат зарадвани с френска победа, след като Ромен Барде (AG2R) се качи на подиума през последните 2 години? Състезатели като Ригоберто Уран (ЕФ Драпак), Адам Йейтс (Мичелтън - Скот) и Дан Мартин (ОАЕ – Тим Емирейтс) също стартират с големи амбиции и не бива да бъдат подценявани.

Трасето на Тура по традиция включва 21 етапа, които покриват 3 329 км. Впечатление прави наличието само на един индивидуален часовник, и то в предпоследния ден, както и етап на павета в средата на състезанието (9-ти етап, 15 юли). През 2018-та колоната ще премине първо през Алпите с изкачване на митичния Алп д’Юез, след което са предвидени няколко много интересни и непредсказуеми етапи в Пиренеите.

Обиколката на Франция е търде голямо събитие за да бъде събрано в няколко изречения и твърде интересно за да бъде пропунато. И през тази година Евроспорт ще представи на българските зрители всеки етап от първия до последния километър с много допълнителни материали, анализи и интервюта. Не пропускайте преките ни предавания, които започват с официалното представяне в четвъртък (5 юли, 19,15 ч) и първият етап в събота (7 юли, 11,50 ч.).