Eurosport

Обиколката на Турция е предпоследното състезание от световния тур за 2018 година

Обиколката на Турция е предпоследното състезание от световния тур за 2018 година

The 08/10/2018 at 11:55Updated The 08/10/2018 at 12:58

Тук ще научите всичко най-важно преди поредната колоездачна обиколка

Предпоследното състезание от Световния тур на UCI за 2018 г.Обиколката на Турция започва в ефира на Евроспорт от вторник. 54-ото издание на състезанието предлага разнообразен профил и общо 950 километра из някои от най-известните турски градов е.Състезанието ще върви до 14 октомври с коментарите на Симеон Кичуков и Данаил Петров.

На старт застават двама бивши победители Диего Улиси (2017 г.) и Кристиан Дурашек (2015), които и сега са сред фаворитите.ВМС изпраща много силен отбор с трима претенденти за генералното класиране Николас Роуч, Патрик Бевин и Брент Буукуолтър. Бахрейн Мерида ще разчита на младите си звезди Марк Падун и Домен Новак, а Катюша на Стеф Крас и Матео Фабро. В генералното класиране няма изявен фаворит, което прави състезанието много отворено.

В Обиколката на Турция ще участва и българският шампион Николай Михайлов от състава на Делко Марсилия.

При спринтьорите ще стартират две от звездите на 2018 г. – Фернандо Гавирия и Сам Бенет. Колумбиецът има девет победи през годината, а освен това идва с много силно извеждане, но Бенет показа, че знае как да побеждава колоездачи на Куикстеп. В битката при спринтьорите ще се намесят още Джон Дегенколб и Жан-Пиер Друкер, а с претенции е и младият италианец Симоне Консони.

В състезанието ще участват 20 отбора с по седем състезатели – девет от световния тур, десет проконтинентални състава, както и националният отбор на Турция.

Първият етап в Коня е с дължина 149.7 километра и е отлична възможност за спринтьорите да спечелят първата лидерска фланелка в обиколката. Денивелацията в първия ден е близо 1400 метра, а наличието на две категоризирани изкачвания ще позволи и битка за фланелката за катерачи.

Вторият етап е класическата отсечка между курортите Алания и Анталия. Етапът е дълъг 154.1 километра и отново е за спринтьорите, след като няма нито едно категоризирано изкачване. Единственото препятствие за колоездачите може да бъде вятърът по морския бряг.

След два дни за чистите спринтьори, колоездачите, които обичат атаките ще имат по-голям шанс в третия етап, който е между Фетхие и Мармарис, и е дълъг само 137 километра, но включва 1700 метра денивелация. Проблемът за спринтьорите е изкачване с дължина 3.5 километра и среден наклон 6.5% точно 10 километра преди финала. След него има спускане към финалния град Мармарис.

Четвъртият етап е кралският в 54-ото издание на обиколката. Колоездачите ще изминат 206.7 километра между Мармарис и Селджук с три височини и близо 3000 метра денивелация. Този етап ще реши крайната победа в обиколката, като финалът в Селджук е на изкачване с дължина 5.6 километра и среден наклон 7.3%.

Изкачването до Селджук е второто най-включвано в Обиколката на Турция и се оказа решаващо през 2013, 2014, 2015 и 2017 година.

След кралския етап петият е дълъг само 136 километра и отново е за спринтьорите. Последният шести етап пък е между Бурса и Истанбул като крие някои опасности, заради постоянни изкачвания и спускания. Общата денивелация е 1800 метра, а финалът е на лек противонаклон.