Eurosport

Обиколката на Турция се завръща с нови етапи и обещания за зрелищни спринтове

Обиколката на Турция се завръща с нови етапи и обещания за зрелищни спринтове

The 15/04/2019 at 15:15Updated The 15/04/2019 at 16:16

Евроспорт 1 ще излъчи на живо всички етапи от 16 до 24 април.

В продължение на 8 години (2009 – 2016 г.) Обиколката на Турция се утвърди в колоездачния календар като едно от любимите състезания на спринтьорите и отлична възможност за навлизане във форма непосредствено преди Джирото. Държавата и големите туристически курорти около Анталия, Мармарис и Кушадасъ не щадяха пари и усилия за да привлекат най-големите имена в спорта, а самите състезатели се радваха на изключителното гостоприемство и откровен лукс, с които ги глезеха организаторите. Политическите и финансови сътресения в страната обаче станаха причина Обиколката да загуби своята популярност. Състезанието беше изместено от април в средата на октомври и загуби притегателната си сила за големите звезди. Бюджетът също беше съкратен и бъдещето на Обиколката изглеждаше нерадостно. През 2019 г. организаторите предприемат редица промени с очевидното намерение старата слава да бъде възстановена.

За първи път в съвременната си история, маршрутът на Обиколката ще избегне големите южни курорти. Етапите са общо 6 с дължина между 165 и 185 км и концентрирани около Истанбул, Дарданелите и Бурса, което означава напълно нов и непознат терен. Отново се търси баланс с много на брой равни етапи и едно тежко изкачване на финала на 5-ия етап, където ще бъде решено и генералното класиране. Топлата пролет, хубавите спомени, а вероятно и щедростта на домакините, са привлекли в стартовия списък 6 елитни отбора (Astana Pro Team, BORA - hansgrohe,Lotto Soudal, Deceuninck - Quick StepTeam, Dimension Data иUAE-Team Emirates) и плеяда от спринтьори от различни поколения. Ветеранът Марк Кавендиш не е печелил победа повече от година и ще търси успеха в състезание, където е триумфирал 7 пъти. Сам Бенет, който също може да се похвали със 7 етапни победи в Турция, ще иска да затвърди отличната си форма от началото на сезона, а Кейлъб Юън има нужда от състезателни километри и поне една победа за самочувствие преди Джирото. В Турция ще може да видим в действие и изгряващи звезди на спринта като Фабио Якобсен, Алваро Ходж и Хуан Молано, както и 19-годишния суперталант Ремко Евенепул.

Евроспорт 1 ще излъчи на живо всички етапи от Обиколката на Турция от 16 до 24 април. В делничните дни преките предавания започват от 13:00 ч, а в събота и неделя от 15:00 ч.