Колоездене

“Старата дама” слага края на пролетните класики с нов финал и много претенденти

Share this with
Copy
Share this article

ас

Image credit: Eurosport

ByEurosport Bulgaria
26/04/2019 at 09:46 | Updated 26/04/2019 at 09:49

Лиеж - Бастон - Лиеж ще бъде короната на празничната неделя, а началният час е 15:00

Със 105-ото издание на суперкласиката Лиеж-Бастон-Лиеж ще бъде сложен край на сезона на еднодневните надпревари. Най-старият от петте монумента в колоезденето традиционно се провежда в последния уикенд на април и предлага много емоции. Така ще бъде и през 2019 г., когато финалът на “Старата дама” се връща обратно в сърцето на Лиеж. След 27 години, в които Анс неизменно приемаше финала, сега той ще бъде в центъра на Лиеж, което прави състезанието още по-оспорвано.

Основната разлика от предходните години е, че организаторите се отказаха от височината Сен Николас, както и финалът на изкачване. Това беше направено със стремеж към избягване на монотонността в последните километри и стимулиране на колоездачите да атакуват отдалеч.

Колоездене

Джиро 2018 – Крис Фруум в преследване на историческа победа

26/05/2020 AT 08:35

Първите две състезания от Арденската седмица - “Амстел голд” и “Флеш Валон” предложиха много интрига и зрелищна битка. След четвъртото си място в Амстел и победата на Стената на Уи, Жулиан Алафилип стартира като фаворит №1. Французинът беше четвърти преди година, когато победата грабна съотборникът му Боб Юнгелс.

Алафилип взе една трета от 27-те победи в кариерата си от началото на сезона. Освен деветте победи французинът има четвърто място в Амстел и второ във “Флеш Брабансон”. Последният, който е печелил последователно “Флеш Валон” и Лиеж-Бастон-Лиеж е Алехандро Валверде (2006, 2015 и 2017 г.).

Французинът от “Декьонинк Куикстеп” спечели първият монумент за сезона Милано-Санремо и сега пред него стои шанс за историческо постижение. Дотук в историята няма французин, който да е спечелил два монумента в една година. Последният колоездач, който триумфира в Милано-Санремо и Лиеж-Бастон-Лиеж в една година пък е Еди Меркс през 1975 г.

Алафилип не е единственото оръжие на “Куикстеп”, като тимът ще разчита на миналогодишния шампион Юнгелс и победителя от 2011 г. Филип Жилбер.

Световният шампион Валверде обаче не се е предал и ще гони пета победа в “Старата дама”, която да го изравни с рекордьора Меркс.

На старт застават още двама шампиони Ваут Пулс (2016) от “Скай”, както и Дан Мартин (2013), който ще води UAE Emirates. Формата на ирландеца обаче е неясна, след като той не завърши “Флеш Валон”. Тимът обаче има и друга добра опция в лицето на Диего Улиси. На старт обаче няма да застане Петер Саган. Трикратният световен шампион разочарова през пролетта и сега ще си вземе по-дълга почивка.

В кръга на претендентите влизат още Михал Квятковски (“Скай”), Ромен Барде (AG2R), Майкъл Матюс (“Сънуеб”), Макс Шахман (“Бора”), Грег Ван Авермет (ССС), вторият от “Флеш Валон” Якоб Фулсанг (“Астана”), Адам Йейтс (“Мичълтън Скот”), както и триото от “Лото Судал” Тим Веленс, Йеле Ванендерт и Бьорг Ламбрехт.

Силният стартов списък се допълва от Винченцо Нибали, който се представи силно в Обиколката на Алпите, както и Том Дюмулен, който не се е състезавал от Милано-Санремо. За Нибали и холандеца това ще бъде последно състезание преди Джирото.

Лиеж-Бастон-Лиеж започва в ефира на “Евроспорт” в неделя от 15 часа.

Колоездене

Джиро 2017 – приключения на Том Дюмулен в розово

21/05/2020 AT 15:03
Колоездене

Джиро д’Италия 2016: Състезанието на изненадите и обратите

19/05/2020 AT 10:03
Share this with
Copy
Share this article

Latest News

Колоездене

Джиро 2018 – Крис Фруум в преследване на историческа победа

26/05/2020 AT 08:35