Месец май настъпи и за любителите на колоезденето това означава само едно– време е за Джирото. Най-интересната обиколка в очите на мнозина и тази година предвещава оспорвани битки на всички фронтове на фона на красивите гледки от пролетна Италия. Стартът ще бъде в Торино, финалът в Милано, а в трите седмици между тях колоната ще обиколи Пиедмонт, Тоскана, Апенините и Кампания преди да се завърне на север за решителните битки в Алпите. Там ни очаква нова среща с Монте Дзонколан (22 май), супер маратона на над 2000 м до Кортина д‘Ампецо (24 май), непознатото но супер тежко изкачване Сега ди Ала (26 май) и още два финала на изкачвания (28 и 29 май). Ако генералното класиране все още не е решено, шампионът ще бъде излъчен в бягането по часовник на финала в Милано (30 май), както се случи през 2017 и 2020 г.
Розовата фланелка вероятно ще има нов кавалер. Шампионът от 2020 г. Тео Гейгън Харт пропуска състезанието за да се готви за Тура, а единственият бивш победител в стартовия списък е Винченцо Нибали. Неговото участие всъщност е една малка лична победа, след като на 14 април той падна тежко на тренировка и претърпя операция на дясната китка. Болки измъчват и друг от фаворитите - Еган Бернал, който продължава да има спазми в гърба и няма официален старт от 52 дни. Така победителят от Обиколката на Алпите Саймън Йейтс изпъква в ролята на явен фаворит, но в Джирото това винаги е повече недостатък отколкото предимство. А желаещи да спечелят първата си голяма обиколка изобщо не липсват - Жоао Алмейда, Микел Ланда, Хю Карти, Джай Хиндли, Марк Солер и още половин дузина състезатели пристигат в Италияс едва прикрити амбиции за титлата.
Джирото далеч не е любимото състезание на спринтьорите, но престижа на цикламената фланелка е привлякъл Петер Саган, Келъб Юън, Елиа Вивиани, Тим Мерлие и Джакомо Ницоло.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Ще следим с интерес и представянето на Ремко Евенепул и Дилан Хрьонвеген. Първият се завръща на шосето след тежкото си падане през август в Обиколката на Ломбардия, а вторият само ден след като изтърпя наказанието си за зловещия инцидент с Фабио Якобсен в Полша.
През тази година има и малка телевизионна революция и за първи път в историята всеки етап от Джирото ще бъде излъчен на живо от старта до финала. Очакват ни 3450 км страст, емоции, обрати, а може би и малко хаос по италиански. Стартираме по Евроспорт 1 в събота от 14:50 часа.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05