Световното първенство по колоездене на шосе ще изпълни с колорит и драматични състезания ефира на Евроспорт в последната седмица на септември. 12 старта, разпределени в 8 дни ще излъчат новите носители на фланелките с цветовете на дъгата.
Шампионатът в Инсбрук предизвиква огромен интерес заради необичайно тежките трасета в красивия и живопесен Тирол. Абсолютно всяко състезание ще включва поне едно изкачване, като кулминацията разбира ще се бъде общия старта на шосе при мъжете, където смелчаците застанали на старт ще трябва да преодолят над 4500 м обща денивелация и изкачване с недвусмиселното наименование „дяволския хълм”. Това ще бъде една от редките възможности добрите катерачи да излъчат новия световен шампион. Италия ще скиска палци за Винченцо Нибали, който отдавна обяви, че това ще бъде основната му цел през сезона. Целият отбор на Испания ще работи за Алехандро Валверде, който след 4 бронзови и 2 сребърни медала ще има един последен шанс най-накрая да се окичи със злато. Примож Роглич ще опита да увенчае блестящия си сезон със световна титла, а същото важи и за лидера на френския тим Жулиен Алафилип. Не на последно Кинтана, Уран и Мигел Анхел Лопес ще опитат да изкачат Колумбия за първи път на световния връх. Фаворитите далеч не се изчерпват дотук, но с толкова тежък профил на трасето е ясно, че победата няма как да отиде в случайни ръце.
В индивидуалното бягане по часовник статуквото изглежда ясно след решението на Крис Фруум и Роглич да пропуснат този старт. Том Дюмулен е в ролята на суперфаворит и единствено Роан Денис изглежда в състояние да му отнеме първото място. По-интересна може би ще бъде битката за бронза, в която има поне една дузина състезатели с изравнени възможности.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
При дамите големият въпрос е има ли кой да спре Холандия. Преди година в Берген Лалетата правеха каквото си искат, но опита да приложат същата стратегия на европейското първенство през август завърши с грандиозен провал, което може и да разклати самочувствието на Ван дер Брехен, Ван Фьотен и компания.
В по-ниските възрастови групи световното е идеална възможност да се запознаем със следващото поколение колоездачни таланти. При младежите до 23 години ще участват над 30 състезатели, които вече са договорно обвързани за следващия сезон с елитните професионални отбори, което е показателно за неимоверно високото качество на надпреварата.
Въпреки всички неуредици в родното колездене, България все пак ще има трима участници в Инсбрук – двама при юношите до 19 години и един при младежите до 23.
Всички 12 старта ще бъдат излъчени на живо по Евроспорт и Eurosport Player с начало отборните бягания по часовник на 22-ри септември и кулминацията – общия старт при мъжете на 30-ти септември.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05