Сезонът на класиките вече е в разгара си и сърцата на всички верни почитатели на колоезденето започват да бият в неистовия ритъм на паветата от Обиколката на Фландрия и Париж– Рубе. Двете най-престижни еднодневни състезания предстоят в първите две седмици на април, а трескавата подготовка на състезатели и отбори неизменно преминава през няколко от т.нар. „полукласики” по шосетата на Фландрия - Брюж - Де Пан, Е3 Харелбеке и Гент– Вевелгем. Тези състезания, макар и различни по характер, дават възможност на изтъкнатите солисти в колоната за няколко репетиции, преди да се качат на голямата сцена. От всички подготвителни стартове, Гент– Вевелгем през годините се откроява като последна и най-важна проверка.
През 2019 г. дължината на надпреварата отново се удължава за да достигне до 251,5 км. Височини с павета също не липсват - общо 10 сред които Банеберг, Монтеберг и Кемелберг (в два различни варианта), но по традиция последните 35 км са напълно равни на дълги и прави пътища, което дава предимство на по-добрите спринтьори.
Петер Саган е трикратен победител (2013, 2016, 2018) и тази година ще опита да стане първият в историята с 4 титли. Отборът на Куикстеп обра всички победи в еднодневните състезания до Милано– Сан Ремо включително и ще се разчита на Елиа Вивиани и Фабио Якобсен да продължат успешната серията. Фернандо Гавирия и Дилан Хрьоневехен са двама топ спринтьори, които все още не са печелили подобни състезания, но изглеждат пределно амбицирани най-накрая да го направят. На старта в Гент ще бъдат също бивши победители в тази надпревара като Грег Ван Авермет (2017), Джон Дегенколб (2014) и Едвалд Боасон Хаген (2009), а след доброто си представяне в Милано– Сан Ремо, не бива да бъдат подценявани Оливер Несен, Матео Трентин и Матей Мохорич.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Може да проследите на живо развръзката в Гент– Вевелгем в ефира на Евроспорт 1 и в on-line платформата Eurosport Player. Предаването започва в неделя от 15,30 ч., веднага след финала на Обиколката на Каталуния.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05