През 2021 г. колоездачите ще трябва да изминат 3417 километра, а финалът за пръв път от седем години няма да бъде в Мадрид. Както и през 2014 г. Вуелтата ще финишира в Сантяго де Компостела на 5 септември.
Маршрутът предлага осем финала на изкачвания, като четири от тях са още в първата седмица (3, 6, 7 и 9 етап). Втората седмица на надпреварата е изпълнена с повече междинни етапи, криещи доста капани, а третата предлага финал на известната Лагос де Ковадонга (17 етап) и такъв на новата височина за Вуелтата Алто де Гамонитейру (18 етап), която е описвана като близнак на Англиру. Предпоследният 20-и етап беше представен от организаторите като умалено копие на Лиеж-Бастон-Лиеж, а финалът е в 34-километрово бягане по часовник.
С надежда за трета поредна титла във Вуелтата се завръща Примож Роглич. Словенецът, който падна и не завърши в Тур дьо Франс, е със самочувствие след олимпийската си титла в бягането по часовник в Токио.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
За основен съперник на Роглич в Испания е считан отборът на “Инеос”, който има не един, а трима лидери - победителят от Джирото Еган Бернал, олимпийският шампион и втори от миналата година Ричард Карапас, както и Адам Йейтс. От тримата единствено британецът се готви целенасочено за Вуелтата, докато Карапас участваше и в Тура, където завърши трети.
С претенции за генерално класиране е и Микел Ланда, за когото това ще бъде първо участие във Вуелтата от 2015 г. Баскът заяви, че целта му е място на подиума, но в тима му са още Дамяно Карузо, Ваут Пулс и Марк Падун.
В победа се цели също тимът на “Мовистар”, който разчита на Мигел Анхел Лопес и Енрик Мас. Останалите колоездачи, от които се очаква да бъдат фактор в състезанието са Александър Власов, Хю Карти, Ромен Барде, Гийом Мартен, Джулио Чиконе, Давид де ла Крус и Макс Шахман.
Вуелтата ще бъде последно състезание за шампиона от 2015 г. Фабио Ару, който обяви, че прекратява кариерата си.
Със седем равнинни етапа Обиколката на Испания привлича и голям брой спринтьори. Освен това оргазаниторите промениха начина на точкуване за зелената фланелка през тази година, за да дадат шанс на спринтьорите да се борят за нея. С претенции за етапни успехи във Вуелтата пристигат Арно Демар, Яспер Филипсен, Майкъл Матюс, Фабио Якобсен и Хуан Себастиан Молано.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Ще развалят ли ИНЕОС мачът-реванш между Погачар и Роглич?
24/06/2021 AT 20:08