59-ото издание на Обиколката на Страната на баските ще покаже в действие някои от най-добрите многоетапници в колоезденето и ще разкрие как върви подготовката им за триседмичните надпревари. Едно от най-тежките и същевременно зрелищни състезания в Световния тур ще се проведе между 8 и 13 април с шест много трудни етапа, и общо 783 състезателни километра.
След като дълго време обиколката беше запазена територия за испанските колоездачи, през 2018 г. Примож Роглич грабна победата. Шампионът от миналата година обаче няма да участва и така отваря шанс за нов покорител на Баския.
Честта на домакините ще брани Микел Ланда от “Мовистар”, който се надява да навлезе в познатата си форма, след като счупи ключица в края на януари. Той беше втори преди година. “Астана” ще бъде воден от цели четирима баски - братята Йон (трети от 2018 г.) и Горка Исагире, заедно с Пейо Билбао и Омар Фрайле. Силният тим допълват Якоб Фулсанг, Алексей Луценко и Луис Леон Санчес, което прави “Астана” голям фаворит за крайния успех.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Звездата на 2019 г. дотук, Жулиан Алафилип също застава на старт. Французинът от “Декьонинк Куикстеп” спечели Страде Бианке и Милано-Сан Ремо, като се намира в отлична форма. Обиколката на Баския е важна за Алафилип преди Арденските класики, които са следващата му голяма цел за сезона. През 2018 г. французинът носеше лидерската фланелка в продължение на три дни.
След много постоянно представяне дотук през сезона в Баския ще стартира и Адам Йейтс. Британецът остана втори в Тирено-Адриатико и Обиколката на Каталуня, а преди това беше пети в Андалусия и осми във Валенсия. Йейтс се надява най-накрая да се качи на най-високото стъпало, а за целта ще има силен отбор на “Мичълтън Скот” на разположение, в който впечатление прави ветеранът-баск Микел Ниеве.
“Скай” ще бъде воден от Михал Квятковски, който подобно на Алафилип ще трябва да покаже как върви подготовката му за Арденските класики. Шампионът от Тура Герант Томас също ще участва след дълъг период на тренировъчен лагер. Даниел Мартин ще предвожда силния отбор на ОАЕ, в който са още Серхио Енао и младата словенска звезда Тадей Погачар.
С надежди за силно представяне в обиколката са още Емануел Бухман и Максимилиан Шахман (“Бора”), Майкъл Уудс и Даниел Мартинес (“EF Драпак”), Давид Годю (FDJ), Николас Роуч (“Сънуеб”), Джордж Бенет (“Йъмбо Висма”) и Бауке Молема (“Трек”).
Обиколка на Баския
1 етап (8 април): Сумарага - Сумарага 11.2 км (индивидуално бягане по часовник)
2 етап (9 април): Сумарага - Гораиц 149.5 км (хълмист етап)
3 етап (10 април): Саригурен - Естибалис 191.4 км (хълмист етап)
4 етап (11 април): Витория - Аригорияга 163.6 км (хълмист етап)
5 етап (12 април): Аригорияга - Арате 149.8 км (планински етап)
6 етап (13 април): Ейбар - Ейбар 118.2 км (планински етап)
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05