Обиколката на Франция през 2020 година ще бъде уникално и безпрецедентно състезание в редица отношения. Светът се промени необратимо през изминалите 6 месеца и подобно на всяка друга сфера от социалния живот, професионалния спорт все още се намира в състояние на Извънредно положение. За колоезденето, настоящата криза е още по-голямо изпитание заради липсата на устойчив бизнес модел, разрушената връзка със зрителите по трасето и спешната необходимост от нови спонсори във времена на световна икономическа стагнация. Притиснати от всички тези обстоятелства и въпреки непрестанно нарастващите положителни тестове във Франция, организаторите на Тура, отборите, състезателите и Световния колоездачен съюз са твърдо решени Обиколката да се проведе, защото от нея до голяма степен зависи бъдещето на спорта в тези превратни времена.

Промените през 2020 г са много. Вместо през юли, този път Тура ще се проведе през септември. Трасето с дължина 3470 км остава непокътнато, но зрителите няма да бъдат допускани на финалите, а по трасето ще могат да наблюдават само при спазване на мерките за социална дистанция. Тестовете в колоната ще бъдат ежедневие, а две положителни проби автоматично ще доведат до изваждане на целия отбор от състезанието.

Колоездене
С нови дати и променен маршрут, Джирото очаква своя нов шампион
01/10/2020 AT 10:35

Месеци наред изглеждаше, че спорът за Жълтата фланелка ще се води само между два отбора– Инеос (които на Тура ще дебютират с новото си име Инеос Гренадирс) и Йъмбо Висма, но непосредствено преди старта вратата изглежда се отвори широко и за други претенденти. Инеос и Еган Бернал ще защитават титлата си от миналата година, но изненадващо или не, извън състава им останаха Крис Фрум и Герайнт Томас. Йъмбо Висма също се наложи да прекрояват плановете си в последния момент заради травмата на Стивън Краусвайк. Така отборът ще бъде воден от Примож Роглич с подкрепата на Том Дюмулен. Нито Бернал (болки в гърба), нито Роглич (падане) обаче успяха да завършат Критериума Дофине и това хвърля сянка върху статута им на непоклатими фаворити. Преди световната пандемия Найро Кинтана печелеше с лекота всяко състезание, в което стартира, но формата му не е толкова впечатляваща след паузата. Микел Ланда най-накрая ще има лукса да бъде единствен лидер в отбора на Бахрейн Макларън, който ще посвети всичко в името поне на подиум за испанската си звезда. След сензационното си представяне във Вуелтата, Тадей Погачар ще бъде следен под лупа, а другият именит дебютант в Тура тази година е Мигел Анхел Лопес от отбора на Астана. Четвъртият от 2019-та Емануел Бухман също стартира с нарастнали амбиции, а френските надежди отново ще бъдат фокусирани върху Жулиен Алафилип, Ромен Барде и най-вече Тибо Пино. В по-широкия кръг на претендентите не бива да пропускаме също Бауке Молема, Илнур Закарин, Ригоберто Уран и неостаряващия Алехандро Валверде.

Въпреки че тази година ще има само 5 финала, на изкачване, Турът ще посети всичките 5 големи планински вериги във Франция. Етапите се характеризират със своята къса дължина - само един над 200 км, но сложен профил и разнообразен терен. Спринтьорските етапи са само 4 на брой, а единственото бягане по часовник (36 км) ще се проведе в предпоследния ден и също завършва на височина. Така Тура предвещава да се превърне в безкрайно надлъгване и битка за всяка ценна секунда в спора за Жълтата фланелка.

И тази година Евроспорт ще излъчи най-голямото колоездачно състезание от първия до последния километър на всеки етап. Предаванията ни започват в събота, 29 август от 14:55 ч. в ефира на Евроспорт 1.

Колоездене
Нова дата и нови претенденти, но непроменено трасе за Обиколката на Ломбардия
14/08/2020 AT 11:11
Колоездене
Критериум Дофине ще покаже формата на претендентите за Тура
11/08/2020 AT 07:14