Обиколката на Франция през 2020 година ще бъде уникално и безпрецедентно състезание в редица отношения. Светът се промени необратимо през изминалите 6 месеца и подобно на всяка друга сфера от социалния живот, професионалния спорт все още се намира в състояние на Извънредно положение. За колоезденето, настоящата криза е още по-голямо изпитание заради липсата на устойчив бизнес модел, разрушената връзка със зрителите по трасето и спешната необходимост от нови спонсори във времена на световна икономическа стагнация. Притиснати от всички тези обстоятелства и въпреки непрестанно нарастващите положителни тестове във Франция, организаторите на Тура, отборите, състезателите и Световния колоездачен съюз са твърдо решени Обиколката да се проведе, защото от нея до голяма степен зависи бъдещето на спорта в тези превратни времена.
Промените през 2020 г са много. Вместо през юли, този път Тура ще се проведе през септември. Трасето с дължина 3470 км остава непокътнато, но зрителите няма да бъдат допускани на финалите, а по трасето ще могат да наблюдават само при спазване на мерките за социална дистанция. Тестовете в колоната ще бъдат ежедневие, а две положителни проби автоматично ще доведат до изваждане на целия отбор от състезанието.
Месеци наред изглеждаше, че спорът за Жълтата фланелка ще се води само между два отбора– Инеос (които на Тура ще дебютират с новото си име Инеос Гренадирс) и Йъмбо Висма, но непосредствено преди старта вратата изглежда се отвори широко и за други претенденти. Инеос и Еган Бернал ще защитават титлата си от миналата година, но изненадващо или не, извън състава им останаха Крис Фрум и Герайнт Томас. Йъмбо Висма също се наложи да прекрояват плановете си в последния момент заради травмата на Стивън Краусвайк. Така отборът ще бъде воден от Примож Роглич с подкрепата на Том Дюмулен. Нито Бернал (болки в гърба), нито Роглич (падане) обаче успяха да завършат Критериума Дофине и това хвърля сянка върху статута им на непоклатими фаворити. Преди световната пандемия Найро Кинтана печелеше с лекота всяко състезание, в което стартира, но формата му не е толкова впечатляваща след паузата. Микел Ланда най-накрая ще има лукса да бъде единствен лидер в отбора на Бахрейн Макларън, който ще посвети всичко в името поне на подиум за испанската си звезда. След сензационното си представяне във Вуелтата, Тадей Погачар ще бъде следен под лупа, а другият именит дебютант в Тура тази година е Мигел Анхел Лопес от отбора на Астана. Четвъртият от 2019-та Емануел Бухман също стартира с нарастнали амбиции, а френските надежди отново ще бъдат фокусирани върху Жулиен Алафилип, Ромен Барде и най-вече Тибо Пино. В по-широкия кръг на претендентите не бива да пропускаме също Бауке Молема, Илнур Закарин, Ригоберто Уран и неостаряващия Алехандро Валверде.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Въпреки че тази година ще има само 5 финала, на изкачване, Турът ще посети всичките 5 големи планински вериги във Франция. Етапите се характеризират със своята къса дължина - само един над 200 км, но сложен профил и разнообразен терен. Спринтьорските етапи са само 4 на брой, а единственото бягане по часовник (36 км) ще се проведе в предпоследния ден и също завършва на височина. Така Тура предвещава да се превърне в безкрайно надлъгване и битка за всяка ценна секунда в спора за Жълтата фланелка.
И тази година Евроспорт ще излъчи най-голямото колоездачно състезание от първия до последния километър на всеки етап. Предаванията ни започват в събота, 29 август от 14:55 ч. в ефира на Евроспорт 1.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05