Световната пандемия от COVID 19 затрудни максимално организаторите на Обиколката на Италия, но не ги отказа отново да подготвят за колоездачната аудитория обещаващо 3-седмично зрелище. Вместо през пролетта, Джирото ще се проведе презесента (03-25 октомври), а след провалените планове за старт в Унгария, о. Сицилия приюти първите 4 етапа. Още няколко промени в трасето се оказаха неизбежни, но грандиозните планове за втората и най-вече третата седмица, за щастие, останаха непокътнати. 3495 км, 3 етапа по часовник, 6 финала на височини, над 40 000 м обща денивелация и митични изкачвания като Етна, Стелвио, Коле дел’Анело и Кол д’Изоар предстои да определят новия кавалер на Розовата фланелка. А кандидати за нея не липсват. Винченцо Нибали е единственият бивш шампион на старта и цяла Италия ще му стиска палци за трета домашна победа. Герайнт Томас на практика пропусна Тура за да може да се готви целенасочено за Джирото, а Якуб Фулсанг изглежда по-подготвен от всякога да спори за титлата в голяма обиколка. Кръгът на претендентите допълват двама състезатели, които имат да уреждат стари сметки в Италия. През 2018-та Саймън Йейтс прекара 2 седмици в розово преди да бъде развенчан от Крис Фрум, а през 2016-та Стивън Краусвайк също беше начело в класирането, когато падна и се прости с мечтата за победа.
Битката за цикламената фланелка също се очертава да бъде изключително интересна. Петер Саган спази обещанието си и ще направи своя дебют в Джирото. Негови основни конкуренти в спринтьорските финали ще бъдат Арно Демар, Елиа Вивиани, Майкъл Матюс и Фернандо Гавириа, докато Келъб Юън се оттегли от участие в последния момент.
Интригата ще поддържана с важни етапи още от самия старт. Джирото започва с бягане по часовник в Палермо, изкачване на Етна в 3-ия етап и още един финал на изкачване в 5-ия. Първата седмица завършва в сърцето на Апенините на височината Рокарасо, а през втората, акцентът пада върху бягането по часовник с дължина 34 км и финала от първа категория Пианкавало. Както обикновено, последната седмица предлага безкрайна разходка в Алпите, където над 2000 м в края на октомври се очаква да има и пресен сняг. Ако съдбата на Розовата фланелка все още не е ясна, всичко ще се реши в последния ден с бягането по часовник в Милано– пълно копие на етапа, който преобърна класирането през 2017 г. и донесе титлата на Том Дюмулен.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
И тази година Евроспорт ще предложи на своите зрители преки включвания от всички етапи на Джирото. Започваме в събота, 03 октомври от 14:10 ч. в ефира на Евроспорт 2. Новото през 2020 г. са комбинираните предавания, в които ще има преки включвания и от други важни колоездачни надпревари като Лиеж-Бастон-Лиеж, Обиколката на Фландрия, а в последната седмица и от стартиращата Вуелта.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05