Най-трудното състезание в света”, „Гордостта на Фландрия”, „Колоездачният Великден”– това са само част от прякорите и нарицателните на едно от важните събития в колоездачния календар - Обиколката на Фландрия. По традиция, тя открива своеобразната Страстна седмица, която завършва една неделя по-късно с Париж– Рубе. И докато френската суперкласика има славата на най-престижното еднодневно състезание в света, по мнението на самите състезатели, няма по-трудна победа за печелене от тази в „Де Ронде”. 270 км изпълнени с павета, изкачвания, тесни криволичещи пътища и не рядко ниски температури и дъжд, превръщат този ден в истински кошмар. До финала рядко достигат и половината стартирали, а малцина са избраниците на съдбата, които остават невредими за да имат шанс да спорят за крайната победа.
Обиколката на Фландрия е събитието на сезона за отбора на Декьоник– Куикстеп. От техните редици бяха излъчени и последните двама шампиони, но Ники Терпстра (2018 г.) премина в Директ– Енержи, а Филип Жилбер (2017 г.) през седмицата се оплака от стомашни проблеми. Това не означава, че няма на кого да разчитат– Боб Юнгелс, Ив Ламперт и Зденек Щибар се радват на много успешна пролет, но ако Жилбер остане неразположен до неделя, на Куикстеп ще се наложи да прекрояват тактиката, която им донесе успех в почти всички подгряващи състезания.
Бившите победители Петер Саган (2016) и Александър Кристоф (2015), европейския шампион Матео Трентин и първенеца на Холандия Матйо Ван Дер Пул вече показаха, че се намират в отлична спортна форма. Същото важи и за Вут Ван Ерт, който е спряган от белгийците за техния най-силен коз за домакинска победа. Грег Ван Авермат е другата местна надежда, докато Оливер Несен също е болен (бронхити), Сеп Фанмарке е невъзстановен след падането си миналия петък, а Йаспер Щойвен все още е неубедителен в резултатите си. Любопитно ще бъде и представянето на световния шампион Алехандро Валверде, който на 38 години ще направи своя дебют в Обиколката на Фландрия.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Трасето от 270 км е най-дългото от 1998 г. насам и отново включва добре познатите височини– Стената на Херардсберген, Тайенберг и Копенберг, плюс комбинацията Уде Кваремонт– Патерберг, която ще бъде премината два пъти и се очаква отново ще реши съдбата на състезанието.
Обиколката на Фландрия стартирана 7 април в 11:30 от централния площад в Антверпен. Прякото предаване на Евроспорт започва 15 минути по-рано с интервюта и репортажи от мястото на събитието.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05