60-то издание на Обиколката на страната на Баските ще изправи Тадей Погачар срещу Примож Роглич в многоетапно състезание за първи път след драматичния обрат в Обиколката на Франция през миналата година. От началото на сезона двамата словенци са повече от убедителни. Погачар спечели Обиколката на ОАЕ и пробега Тирено– Адриатико срещу сериозна конкуренция, а Роглич навърза 3 етапни победи в рамките на 4 дни, преди падане и контузия на рамото да го лиши от титлата в Париж– Ница. Това се очертава да бъде първият от двата предварителни рунда (вероятно ще ги видим един срещу друг и в Критериума Дофине) преди големия мач-реванш в Обиколката на Франция. Досега всеки от тях изглежда непобедим, но следващите 6 дни ще покажат, кой има ранно предимство в подготовката за Тура.
Интригата се заплита още повече заради присъствието и на Адам Йейтс. Той спечели Обиколката на Каталуния и така в страната на Баските ще се съберат всички победители в по-големите многоетапни състезания през този сезон. Йейтс отново ще води един изключително силен отбор (Карапас, Гейгън-Харт), седмица след като Инеос окупираха първите три места в крайното класиране на Каталуния.
Заради специфичния профил на етапите, Обиколката на баските събира и най-големите претенденти в предстоящите арденски класики. Марк Хирши, Алехандро Валверде, Якоб Фулсанг, Майкъл Уудс ще си направят последна проверка преди Амстел Голд, Ла Флеш Валон и Лиеж-Бастон-Лиеж. Не на последно място, внимание заслужават отборите на Бора и ЕФ, които ще стартират с няколко силни коза за генералното класиране.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
През тази година Обиколката отново включва 6 етапа, като бягането по часовник е в самото начало и ще отвори разлики още в първия ден. Иначе късите етапи изобилстват от стръмни височини, тесни пътища и опасни спускания, които дават безброй възможности за атаки.
Обиколката на страната на баските може за проследите в преките предавания на Евроспорт 1 всеки ден от 16:30 ч.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05