Идеята за провеждане на състезание между Милано и Сан Ремо датира от 1906 г., но първото издание е организирано под формата на пробег в два етапа. Официално тази Класика се “ражда” на следващата година, когато архитектът на Джирото и Обиколката на Ломбардия Туло Моргани предлага цялата дистанция от 300 км да бъде измината в рамките на един ден. И до ден днешен именно дължината на това състезание е една от неговите най-отличителни черти. Това е най-дългата от 5-те големи класики и единствената, която дава равен шанс за победа на всеки участник.
“Ла Примавера”, както я наричат в Италия, се завръща в календара на обичайното си място в края на месец март. Също и към обичайния си маршрут, макар и без прохода Туркино, който продължава да бъде затворен заради ремонт на пътя. Иначе серията от възвишения в последните 50 км остава непроменена и отново ще реши съдбата на състезанието. През последните години голямата селекция на фаворитите неизменно се състои на Поджио, но същинската битка винаги започва на предишната височина Чипреса. Финалът на виа Рома в Сан Ремо на теория подхожда на най-добрите спринтьори и както повелява традицията всички до един присъстват в стартовия списък - Сам Бенет, Келъб Юън, Арно Демар, Джакомо Ницоло и др. Но голямата дистанция, изкачването Поджио непосредствено преди финала, а често и капризите на времето “отварят” състезанието за всеки, който е добре подготвен и притежава комплексни качества. Такива са и тримата предварителни фаворити - Жулиен Алафилип, Матю ван дер Пул и Ваут Ван Ерт, които вече си спретнаха няколко вълнуващи битки през тази пролет.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Списъкът на лауреатите в Милано - Сан Ремо включва велики шампиони (Меркс - 7 победи) и някои по-малко известни шампиони (Жералд Сьолек - 2013), но никога случайни победители. Кой ще се нареди до тях с успех в първата голяма Класика за сезона, ще научим заедно в ефира на Евроспорт 1 в събота, 20 март. Прякото ни предаване започва в 13:45 ч.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05