Тази година Обиколката на Полша е посветена на стотния юбилей от обявяването на независимостта на страната. Това е единствената обиколка от световния календар наUCI и като такава събира всички най-силни отбори в светана колоезденето. Освен това е отличен шанс за подготовка и за Вуелтата и за световното първенство.
В 75-то издание на Обиколката на Полша са включени 7 етапа между 4 и 10 август, като Евроспорт и Евроспорт 2 ще имат картина от финала на всеки един от тях.Първите три етапа са равнинни, така че това ще е шанс за спринтьорите да вземат победа и точки. После обаче е ред на серия хълмисти изпитания, където претендентите за успех в генералното класиране ще трябва да покажат кой е най-достоен. Естествено, повечело състезатели, които ще участват, не бяха на Тур дьо Франс, но има и изключения. Точно такъв е случаят сместния любимец Михал Квятковски (Скай). Тойидвасамо седмица след края на Тур дьо Франс, където тимът му взе първото (Герайнт Томас) и третото място (Крис Фрум). Квятковски не е печелил Обиколката на родината си досега, като най-доброто му постижение е второ място през 2012-а. Тогава спечели Морено Мозер (Астана), който и сегае в стартовия списък.
Тук е и шампионът от 2017-а Дилан Тьойнс (БиеМСи). Той ще има подкрепата на Николас Роуч. Друг фаворит е Сам Оомен (Сънуеб), който завърши девети по-рано през годината в Джирото. Саймън Йейтс (Мичелтън-Скот) също е тук. Йейтс спечели три етапа в Джиро 2018 и водеше до 18-ия етап, когато драматично загуби сили и в крайна сметка остана извън първите двайсет. Четвъртият от Джирото– Ричард Карапас (Мовистар) също ще опита да се справи по-добре. Бора-Хансгрое залага на австриеца Патрик Конрад завършил седми и в Париж-Ница, и в Джирото. Тибо Пино (Групама), който вървеше трети в Италия преди да се откаже заради болест също е тук и ще опита да вземе реванш.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
Седем дни и общо 864 километра по шосетата в Скалистите планини ще предложи 14-ото издание на Обиколката на Юта. По традиция американската надпревара се провежда след „Тур дьо Франс” и впечатлява с трудния си профил.
През 2018 г. организаторите не разочароват като са подбрали много тежки етапи, пълни с изкачвания. Започва се с пролог на 6 август, който е с дължина от 5.3 километра, но и в него профилът е много начупен. Първите два етапа в Сидър Сити и Пейсън завършват след спускания, но в тях колоездачите имат и много изкачвания, като ще стигат до над 2000 метра надморска височина.
Третият етап е преходен, преди да се премине към четвъртия, който е критериум по улиците на Солт Лейк сити. В рамките на едва 110.1 километра колоездачите ще направят 10 обиколки, всяка от които с по едно много тежко изкачване. Последните два дни ще бъдат решителни в битката за жълтата фланелка, след като петият етап завършва на изкачването Сноубърд, което е на над 2000 метра. Обиколката завършва на 12 август с етап до Парк сити и спускане към града след друго тежко изкачване. Отборите от световния тур ВМС, „Лото Йъмбо”, Education First Drapac, „Мичълтън Скот”и „Трек Сегафредо” ще вземат участие в обиколката. Очаква се на старт да бъдат някои от големите маерикански звезди като Нейтън Браун, Питър Стетина, Бренкт Букуолтър, а в предварителния списък на ВМС е и Тиджей Ван Гардърен, който беше и в Тура. Участие в Обиколката на Юта ще вземе и шампионът от 2017 г. Роб Бритън от „Рали сайклинг”.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05