С класиката “Амстел голд” започват Арденските класики - финалът на еднодневните пролетни състезания. Надпреварата в региона на Лимбург не принадлежи географски към Ардените, но заедно с “Флеш Валон” и Лиеж - Бастон - Лиеж оформя блока от три състезания в рамките на седем дни, изпълнени с много трудни маршрути и безброй изкачвания.
През 2019 г. състезанието включва 265 километра с 35 изкачвания и традиционния финал във Валкенбруг. Този път хълмът Кауберг няма да бъде последен, като е изместен малко по-назад, но финалните 20 километра отново са много трудни.
На старт застават много претенденти, като редица от тях ще опитат да спасят сезона си, а други са се готвили целенасочено за Ардените.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
След невероятното си представяне дотук през сезона, гарнирано с победа преди дни във “Флеш Брабансон” Матю ван дер Пул е един от големите фаворити. Преди това световният шампион в колокроса записа две първи и две четвърти места в павираните състезания във Фландрия и Северна Франция. Холандецът доказа, че е много силен на кратки и стръмни изкачвания, а в спринтове в малка група до този момент няма загуба.
Холандия няма победа в надпреварата от 2001 г., а за последно действащият шампион на страната триумфира в “Амстел голд” през 1999 г., така че сега Ван дер Пул е амбициран да стори това.
В състезанието Ван дер Пул отново ще се изправи срещу Жулиан Алафилип, който ще е лидер на “Декьонинк Куикстеп”. Във “Флеш Брабансон” французинът претърпя своята първа загуба в еднодневно състезание тази пролет и сега ще бъде амбициран да се реваншира. Алафилип никога не е печелил Амстел, като дотук има две седми и едно шесто място.
“Куикстеп” обаче няма да разчита само на Алафилип, защото на старт е четирикратният шампион Филип Жилбер. Седмица след епичната си победа в Париж-Рубе, белгийският ветеран ще опита да се изравни с Ян Раас с по 5 победи в “Амстел голд”. Жилбер може и да повтори постижението си от 2017 г., когато триумфира в Обиколката на Фландрия, а после спечели и първата от Арденските класики.
Световният шампион Алехандро Валверде, също подобно на Алафилип, никога не е покорявал холандското състезание. Лидерът на “Мовистар” е с 12 участия, сред които има две втори и едно трето място. Този път с фланелката на световен шампион Валверде ще иска да се върне на победния път.
Сред претендентите е и Михал Квятковски, който последен е печелил “Амстел голд” като световен шампион (2015 г.). Полякът предвожда съставът на “Скай”, в който са още Ваут Пулс, Диего Роза и Давид де ла Крус. Именно Ардените са голямата цел на Квятковски, който е много стабилен през сезона, но все още е без победа.
Шампионът от 2018 г. Михаел Валгрен ще води тимът на “Дайменшън дата” с надеждите южноафриканците да се представят по-добре от павираните класики. В отбора са и подгласниците на Валгрен от миналата година Роман Кройцигер и Енрико Гаспарото, като и тримата бяха привлечени в тима през зимата. Тримата са бивши победители Гаспарото (2012 и 2016 г.), а Кройцигер (2013 г.), с което оформят много опасното трио на “Дайменшън дата”.
След много успешната пролет дотук “Астана” ще иска да спечели и еднодневно състезание. Казахстанският отбор е в надпреварата с Алексей Луценко като лидер, но има още Якоб Фулсанг, братята Йон и Горка Исагире, както и Луис Леон Санчес.
На старта в Маастрихт ще са още Петер Саган и Грег ван Авермет, които имат какво да доказват. Състезанието е последно от класиките през 2019 г. за Ван Авермет и той ще се цели в победата. Саган пък може да се похвали с трето и четвърто място в “Амстел голд” и се надява този път да вземе заветната победа.
Сред претендентите са още Тим Веленс и Йеле Ванендерт (“Лото Судал”), Дилан Тьонс (“Бахрейн Мерида”), Шон Бенет и Алберто Бетиол (EF Drapac), Майкъл Матюс (“Сънуеб”), Руй Коща (ОАЕ), Ваут ван Ерт (“Йъмбо Висма”), Оливер Несен (AG2R), Дарил Импи и Михаел Албасини (“Мичълтън Скот”).
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05