Битка до самия край, много драма, изтискване до последните секунди и... разочарование за Албето Контадор. Това се случи в Париж – Ница и през 2016-а, и през 2017-а. Миналата година колумбиецът Серхио Енао изпревари Контадор с две секунди, през 2016-а испанецът остана зад Гераинт Томас. Ел Пистолеро спря с колоезденото, но това не означава, че в тазгодишното издание на Париж – Ница няма силни колоездачи, или че няма да има драма.
А и трасето е подходящо. Както и преди началото не е с часовник, което ще запази надеждите на повечето претенденти. В осемте етапа ще се изминат общо 1187 км и ще има 27 категоризирани изкачвания. Макар че първият етап завършва с половин километър паваж, битката за генералното класиране ще се разгори сериозно в четвъртия етап – часовникът до Сент Етиен. В шестия етап започват неприятните височини – пет от втора категория и алпийското предизвикателство Кот дьо ла Кол-сюр-Лу само на 10 километра преди финала. Ден по-късно е ключовото изкачване на ски курорта Ла Колмиан – 16 километра при наклон от 6.2 процента. Последният етап е из хълмовете около Ница, но съща дава шанс за атаки – Кол д‘Ез се взима от различна страна, което означава девет километра спускане преди още едно изкачване – Кол де Куатро Шемон и спускането до финала.
74-ото издание на Париж – Ница привлечеи доста сериозен брой елитни колоездачи. Девет от тези, които бяха в топ 10 миналата година, са отново тук, като излючението е Контадор. Шампионът Серхио Енао ще води отбора на Скай, който доминира в състезанието от 2012-а година. В Скай е и Валт Пулс, който също е претендент за генерална победа. Естебан Чавес (Митчелтън-Скот) – шампионът от Хералд Сън Тур – ще дебютира в Европа. Австралийският тим ще гледа и към Саймън Йейтс за генерална победа, а разполага и със силен спринтьор – Матео Трентин.
Колоездене
Париж – Рубе се завръща с дъжд, студ, вятър и обещания за супер шоу на павета в северна Франция
01/10/2021 AT 21:42
БиеМСи Рейсинг ще разчита на Тиджей ван Гардерен (трети в Алгарв) и Нико Рош, докато целите на отбора на ОАЕ са различни – победи за спринтьора Александер Кристоф и триумф в генералното класиране за Дан Мартин.
Тим Веленс – победителято Рута дел Сол – ще опита да повтори успеха си за Лото-Судал. В тима е и спринтьорът Андре Грайпел. Между другите претенденти са Питър Кенау (Бора), Сам Оомен (Сънуеб), Якоб Фулсанг (Астана), Бауке Молема (Трек) и Роберт Хесинг (Лото-Йъмбо).
Сред силните френски спринтьори, тук са Арно Демар и Насер Буани, но те ще имат сериозна конкуренция в лицето на Елиа Вивиани, Марсел Кител, Дилан Хроневеген, Джон Дегенколб и Дан Маклей.
Колоездене
Фландрия приема юбилейното световно първенство по колоездене
19/09/2021 AT 07:09
Колоездене
Обиколката на Испания слага край на епопеята на триседмичните състезания за 2021
14/08/2021 AT 12:05