Както и преди година, Торонто ще бъде домакин в спора за титлата, добивайки правото на това предимство като шампион в редовния сезон. Нещо повече, отборът на Грег Вани събра рекордните 69 точки. „Червените” могат да станат първият клуб в историята на МЛС, който завършва годината с три отличия – в техния случай титлата от финалния плейоф може да бъде добавена към тази от редовния сезон и към трофея от Канадския шампионат.
На пътя на Торонто към това официално да си завоюва званието „най-силният от създаването на лигата” застава Сиатъл. Миналата година, отново на "BMO Field", Саундърс устискаха 0:0 в редовното време и продълженията, за да изтръгнат отличието след изпълнение на дузпи. Сега в редиците на защитаващия титлата си отбор ще бъде и голямата звезда на американския футбол Клинт Демпси. Той пропусна финала през 2016-а заради здравословен проблем, а в събота за първи път в кариерата си ще играе в мача за МЛС Къп.
Чуват се мнения, че Сиатъл е имал сравнително лесен път до финала, но от друга страна стои перфектният актив в защита – момчетата на Брайън Шмецър не са допускали гол от 1 октомври. А в плейофни мачове серията е от 647 „сухи” минути и тя се простира чак до елиминациите от миналия сезон.
Футбол
Финал за милиони
29/05/2021 AT 09:08
В същото време Торонто изстрада мястото си на финала, след като елиминира Ню Йорк Ред Булс след повече вкарани голове на чужд терен, а после се наложи с общ резултат 1:0 над Кълъмбъс Крю. Под въпрос за канадците е Джоузи Алтидор, който получи контузия в глезена в реванша от финалите в Източната конференция, когато донесе и победата на своя отбор. Но американският национал е твърдо решен да бъде на терена, което потвърди и треньорът Грег Вани.
Всъщност, в Щатите предвкусват смяна на ролите в сравнение с миналия финал. Т.е. офанзивен Сиатъл и затворен Торонто. В редовния сезон двата тима се срещнаха веднъж, като Торонто спечели с 1:0 като гост. А иначе едва за трети път в историята в две поредни години се получава повторение на финала за титлата. В предишните два случая Хюстън Динамо и ЛА Галакси защитиха успешно купите си (съответно през 2007 г. и 2012 г.).
Торонто ще се опита не само да вземе реванш, но и да стане първият канадски клуб с титла в МЛС. За Сиатъл задачата пък е да защити отличието си и да се превърне в четвъртия отбор, ставал шампион в последователни сезони.
Футбол
Кийл срещу умората и отсъстващите
26/05/2021 AT 11:07
Футбол
Последният танц и големите сметки
22/05/2021 AT 07:40