След 11 състезания на територията на цял свят, изпълнени с неочаквани обрати и драматични изпреварвания, идва ред на финалния гонг. Ню Йорк отново е домакин на последните два кръга за сезона и отново ще определи шампионите във Формула Е.
Също както и през миналата година Techeetah е абсолютен фаворит и в двата шампионата. Жан-Ерик Верн е начело при пилотите с аванс от 32 точки спрямо втория Лукас ди Граси и може да стане първия двукратен шампион в историята на Формула Е още след първия старт в квартал „Ред Хуук”.
На теория първите осем във временно класиране имат шанс за титлата. На практика обаче само чудо може да извади Верн и ди Граси от голямата битка. Благодарение на второто си място в Берн Мич Еванс излезе на трета позиция в шампионата, но е на 43 точки зад Верн. Наказанието на Андре Лотерер в швейцарската столица го остави едва четвърти във временното класиране, което означава, че германецът ще бъде оръженосец на Верн, а не претендент за шампионската титла.
Formula E
Изравнени сили във Формула Е преди завръщането в Ню Йорк
09/07/2021 AT 07:39
Авансът на DS Techeetah в отборния шампионат е 43 точки. И миналата година китайския тим имаше сериозно предимство спрямо Audi преди финалните два старта в Ню Йорк, но допусна куп неточности и загуби битката. Екипът на Марк Престън си е взел поука и би било истинско чудо, ако Audi отново сътвори обрат и спечели отборната титла. През настоящия сезон обаче станахме свидетели на толкова драматични събития и логиката изисква те да продължат до края му.
Най-предно класираният пилот без победа в рамките на сезона е четвъртият Лотерер. Най-предно класираният отбор без победа е четвъртият Nissan. Японците ще хвърлят всичките си сили в Ню Йорк, за да завършат кампанията си със стил, и имат големи шансове, особено в първото състезание, тъй като Себастиан Буеми ще е във втората квалификационна група, а Оливър Роуланд – в третата. Тринадесетият Паскал Верлайн също не трябва да бъде подценяван, след като няколко пъти през този сезон бе само на крачка от първото място.
Квалификацията за първата надпревара в Ню Йорк е в събота от 18:40 българско време, а самото състезание започва в 23:00 и ще се излъчват на живо в ефира на Евроспорт 1. Финалната квалификация ще бъде на запис от 22:00 в неделя, след което в 23:00 започва и последното състезание от петия сезон на Формула Е.
Formula E
Формула Е заменя градските трасета с традиционна писта
24/04/2021 AT 08:13
Formula E
Формула Е продължава с пълна сила в Рим
09/04/2021 AT 09:44