След еПри на Рим - първото класическо улично състезание във Формула Е от близо две години насам, идва ред на „Рикардо Тормо“ – първата специализирана писта в календара на шампионата след еПри на Мексико 2019.
Съоръжението край Валенсия влиза в календара на Формула Е заради COVID-19 и невъзможността част от градовете домакини да изпълнят ангажиментите си към шампионата. Въпреки това отборите и пилотите ще се чувстват в свои води този уикенд, тъй като „Рикардо Тормо“ е традиционен домакин на зимните тестове.
Отборът, който е на последно място във временното класиране – BMW Andretti, завърши начело в неофициалното класиране от предсезонния тест, докато лидерите в шампионата от Jaguar имаха огромни проблеми във Валенсия в края на ноември. Ако тази тенденция се запази в предстоящия уикенд, то шансовете на Максимилиан Гюнтер да стане петият различен победител от началото на сезона са сериозни.
Formula E
Изравнени сили във Формула Е преди завръщането в Ню Йорк
09/07/2021 AT 07:39
Водачът във временното класиране Сам Бърд, неговият съотборник Мич Еванс, двамата пилоти на Mercedes Щьофел Вандоорн и Ник Де Врийс, Робин Фрайнс и Паскал Верлайн ще участват в първата квалификационна група заради силното си представяне в четирите кръга досега. Шансовете им за добра стартова позиция обаче съвсем не са малки, тъй като евлоюцията на пистата във Валенсия ще бъде много по-малка отколкото на временните трасета в Ед Дирия и Рим.
Високите нива на сцепление и абразивният асфалт обаче ще бъдат проблем за гумите на Michelin. Заради активното износване френската компания ще осигури по шест нови предни и шест нови задни гуми при стандартно ограничение от четири за двоен състезателен уикенд. Другият важен елемент в предстоящата битка ще бъде ефективността. Заради високите скорости на „Рикардо Тормо“ и липсата на характерните за уличните писти брутални спирания разходът на електроенергия ще бъде по-висок от нормалното, което неминуемо ще се отрази върху стратегията на отборите.
Eurosport отново ще ви направи свидетели на най-интересните моменти от състезателния уикенд в Испания. Първият старт ще се излъчва на живо в ефира на Евроспорт 1, като предаването от 15:30 е предшествано от половинчасов запис на квалификацията. Аналогичният график е предвиден и за неделната надпревара по Евроспорт 2, като най-важните моменти от квалификацията ще бъдат повторени от 14:00, a живото предаване от „Рикардо Тормо“ стартира в 14:30. Може да следите целия състезателен уикенд и в онлайн платформата на Евроспорт без прекъсвания за реклами.
Formula E
Формула Е продължава с пълна сила в Рим
09/04/2021 AT 09:44
Formula E
Седмият сезон във Формула Е започва в Саудитска Арабия този уикенд
24/02/2021 AT 10:59