1955 г. е прокълната за света на моторните спортове. Катастрофата на Пиер Левег по време на „24-те часа на Льо Ман” коства живота на състезателя, както и на 83 зрители. Ужасяващият инцидент има огромен отзвук по цял свят. Във Франция, Испания, Германия и Швейцария пистовите надпревари са забранени докато трасетата не бъдат адекватно обезопасени. Тази забрана остава валидна и до днес в Швейцария. На 10 юни обаче това ще се промени, когато Формула Е влезе в центъра на Цюрих.
Първото пистово състезание в историята на Швейцария от 1954 г. насам може да определи четвъртия шампион във Формула Е. Жан-Ерик Верн е единственият състезател, който е печелил точки във всеки от деветте старта досега. Същевременно французинът не е завършвал по-назад от петото място и напълно заслужено е убедителен лидер във временното класиране с аванс от 40 точки спрямо втория Сам Бърд. Ако след надпреварата в Цюрих преднината му нарасне на 60 точки, Верн ще спечели предсрочно титлата.
Отборът на Techeetah, който има голяма заслуга за резултатите на Верн, продължава да е начело в шампионата на тимовете, но след двойната победа в Берлин Audi вече е на втора позиция и титлата далеч не изглежда толкова непостижима, колкото след първите четири състезания. Колкото и да звучи странно, Даниел Абт е спечелил всички победи на екипа от Нойбург досега, докато световният шампион Лукас ди Граси може да се похвали с четири поредни втори места.
Formula E
Изравнени сили във Формула Е преди завръщането в Ню Йорк
09/07/2021 AT 07:39
Тази серия трябва да приключи с победа, ако питате ди Граси. Ако питате Себастиан Буеми обаче, тя трябва да продължи, защото е редно швейцарец да спечели в Цюрих, след като французин спечели в Париж, а германец – в Берлин. Има обаче един британец, който не се е отказал от амбициите си да се пребори за шампионската титла. Сам Бърд изостава с цели 40 точки спрямо Жан-Ерик Верн, но надеждата умира последна. Миналата година пилотът на DS Virgin спечели и двете състезания в Ню Йорк, така че ако се представи добре в Швейцария, чудото може да се случи!
Квалификацията за е-При на Цюрих стартира на 10 юни в 15:00 часа българско време, а състезанието започва в същия ден от 19:00, като и двете ще бъдат излъчвани на живо в ефира на Eurosport.
Formula E
Формула Е заменя градските трасета с традиционна писта
24/04/2021 AT 08:13
Formula E
Формула Е продължава с пълна сила в Рим
09/04/2021 AT 09:44