PGA Tour стигна до своя Супербоул или до седмия си мач, ако може да се направи адекватна аналогия, тъй като предстоящият този уикенд Tour Championship е последното събитие за сезона. Кулминацията е връчването на купата FedEx и чека за 15 милиона долара за шампиона.
Аналогиите с останалите професионални спортове в Америка са и резонни, и не толкова. В рамките на четири дни на игрището „Ийст Лейк“ в Атланта ще се съберат най-добрите 30 играчи за годината, изпълнена с колосалните 6 мейджър турнира.
За разлика от други спортове участниците няма да започнат при равни условия. Патрик Кантли, който преди седмица спечели третата си титла за сезона от общо пет в кариерата, ще стартира с 10 удара преднина пред играчите от по-задните редици на временното класиране. Неговият аванс ще е минимум два удара пред Тони Финау и три удара пред третия Брайсън Дешамбо, с когото направиха епичен плейоф на шест дупки миналия уикенд на BMW Championship.
Голф
Новият сезон започва със свежа кръв и класата на Джон Рам
YESTERDAY AT 08:58
Кантли много добре знае, че постигнатото до момента не дава никакви гаранции за спечелване на трофея. Преди две години той започна от втора позиция, но имаше лоша седмица на "Ийст Лейк“. Той се оказа на изравнено 21-омясто в крайното класиране, което му костваше около 2 милиона долара.
Сега, въпреки че стартира от пол позишън с хендикап, казва, че не харесва формата. Но също така бързо признава, че няма по-добра идея как и дали да се възнаградят усилията на водещите играчи преди последния турнир. „Въпреки всичко ще направя най-доброто възможно да спечеля, защото само това мога да направя. Трябва да покажа, че мога да играя в такъв формат“, каза той.
Миналата година ситуацията преди и по време на турнира изглеждаше естествена – най-добрият голфър тогава водеше преди началото и капитализира своя аванс. Този път е различно, което може би ще осмисли до някъде тази стартова система, въведена преди два сезона. Под номер 4 в класирането е световният номер 1 Джон Рам, който ще стартира с четири удара изоставане на Кантли.
Испанецът също не е фен на формата, който според него несправедливо дава аванси преди големия финал. „Не мисля, че е честно. Не ми харесва. Един от ръководителите на PGA Tour ми каза, че аналогията е с „Пейтриътс“, които печелят всички мачове преди Супербоул, но падат във финала и не печелят купата. Моят отговор е: „Но все пак завършват втори, нали?“, каза Рам.
Рам има право да не е съгласен на хендикап системата, а Кантли да е притеснен, че ще бъде под напрежение. Миналата година Кзандер Шофеле постигна най-добрия резултат в TOUR Championship, но си тръгна с празни ръце, защото стартира с 4 удара изоставане от Дъстин Джонсън, който завърши с 3 удара по-слаб резултат. Форматът намалява значително шансовете на всички, които започнат турнира с 5 или повече удара изоставане.
На този фон ще има и изявени фаворити, но са възможни и доста размествания в горните пластове. Със сигурност обаче може да се очаква, че най-постоянните играчи през сезона ще бъдат възнаградени, а чекът за шампиона и трофеят ще са предпоставка да се води битка за всеки отделен удар.
Програма на Eurosport 2:
2 септември от 22:00 до 01:00 ч.
3 септември от 22:00 до 01:00 ч.
4 септември от 22:00 до 02:00 ч.
5 септември от 22:00 до 01:00 ч.
Голф
70 за 30 места: предпоследно препятствие за голф елита преди финала
26/08/2021 AT 09:58
Голф
Започват плейофите в преследването на FedexCup и 15 млн. долара
19/08/2021 AT 08:44