След като ураганът Хенри вдигна градуса на напрежението в първото събитие от плейофите за FedExCup, най-добрите 70 голфъри за годината ще направят едно кратко пътуване на юг към Оуингс Милс, щата Мериленд, за втората и предпоследна спирка преди големия финал.
Никой от участниците на BMW Championship вече няма да се притеснява дали ще се класира за уикенда. Всички ще могат да изиграят пълноценни четири дни в „Кейвс Вали голф клуб“, а с 2000 точки за победителя и завишени точки за останалите места в класирането, залогът става още по-висок и участието в заключителния Tour Championship все по-притегателно.
Завършилият в понеделник The Northern Trust беше живото доказателство за стойността на всяко едно по-предно място. Шампионът Тони Финау изскочи начело в годишната класация, като превзе 22 позиции наведнъж, а лидерът от преди седмица Колин Морикава се оказа едва шести. Със загубата в плейофа Камерън Смит скочи до трета позиция – с цели 13 места напред.
Голф
Новият сезон започва със свежа кръв и класата на Джон Рам
YESTERDAY AT 08:58
Шестима души попаднаха в топ 70 на мястото на други шестима, сред които и Матю Уолф, започнал турнира в Ню Джърси на 59-о място. Мат Фицпатрик загуби 13 места, с което си гарантира и по-дълга ваканция. Кийт Мичел беше един от тези, които успяха да си пробият път в топ 70, след като започна плейофите от 101-о място. Той се възползва от условията за игра в понеделник, за да направи бърди на последните три дупки и да си осигури изкачване до 64-о място. „Знаехме, че -13 ще бъде на ръба като резултат, но залозите бяха на моя страна. Когато влезе този път на 18-а, бях супер развълнуван и просто търсех някой журналист или хората със статистиката, за да разбера дали ще ми стигне“, каза Мичел.
Хари Хигс обеща да изпие една водка за награда, след като завърши последния кръг с 68 удара и си осигури за втора поредна година участие във втория кръг на плейофите. Но няма да бърза с големите празненства преди да разбере окончателната си съдба в битката за купата. Той се изкачи до 69-о място и му трябва много силна игра, за да стигне до последния етап от само 30 играчи. Но както се оказва, това не е невъзможно. Алекс Норен отиде в Ню Джърси 94-и в класирането за FedExCup, а след като завърши на изравнена четвърта позиция, вече е 43-и. Том Хоги превзе още повече места – от 108-о вече е на 48-о и гледа с надежда към заключителния турнир. Легендата Фил Микелсън пропусна къта в Ню Джърси, но завърши точно над чертата и също ще пътува за BMW Championship.
Без съмнение погледите ще бъдат насочени към точно един определен играч – Джон Рам. Шампионът от US Open започна миналия турнир като пети в класацията за FedExCup, изкачи се на второ място, а като допълнителен мотив идва защитата на титлата от преди една година. А и съдбата има да му връща, след като пропусна олимпийския турнир заради втора поредно ковид заболяване. На фона на нестабилната форма на основните му конкуренти той е човекът със силна заявка, макар форматът да не му е любим. „Просто не е честен“, заяви той.
Игрището в Мериленд ще домакинства за първи път турнир от PGA Tour, но не е непознато в света на голфа. Там са се провеждали турнири от женския тур и тура за ветерани. Един от членовете му е легендарният бейзболист Кал Рикпен-джуниър, който ще домакин на турнира. Открито е през 1991 г. по дизайн на Том Фацио и е с пар 72 (7542 ярда).
Програма на Eurosport 2:
26 август от 22:00 до 02:00 ч.
27 август от 22:00 до 02:00 ч.
28 август от 22:00 до 01:00 ч.
29 август от 21:00 до 01:00 ч.
Голф
Развръзката настъпва: Кой ще спечели купата FedEx
02/09/2021 AT 09:31
Голф
Започват плейофите в преследването на FedexCup и 15 млн. долара
19/08/2021 AT 08:44