Световната купа по спускане с шейнизапочва този уикенд в Инсбрук – Игълс, а пандемията от коронавирус доведе до календар, който ще бъде изцяло на територията на Европа. Гвоздеят на програмата е 50-тото световно първенство, което ще се проведе на най-стария изкуствено обледеняван улей в света, намиращ се в Кьонихзее. Следващите спирки на Световната купа ще са в Алтенберг, Оберхоф, Винтерберг, Кьонихзее, Сигулда, отново Оберхоф и пак Инсбрук за финал. Олимпийските репетиции в Китай, които трябваше да се проведат в края на февруари бяха отменени заради трудностите при организиране на трансконтинентални пътувания.
Големият въпрос преди сезона при жените е как ще премине завръщането на топ германките Натали Гайзенбергер и Даяна Айтбергер. Те отсъстваха цяла година защото родиха, но предсезонната подготовка ни дава право да очакваме нова доминация от тяхна страна. Гайзенбергер има 49 победи за Световната купа, 5 отличия от Олимпийски игри и 9 световни титли. Айтбергер е нейна съквартирантка и най-добра приятелка, през 2018 спечели олимпийско сребро, а в последните състезания преди бременността започваше все по-често да притиска и дори побеждава Гайзенбергер. Победителки през сезон 2019-2020 бяха Юлия Таубиц, която спечели кристалния глобус, Татяна Иванова, Анна Берайтер, Елиза Тирума и световната шампионка Екатерина Катникова. Всички пет състезателки ще се включат в битката, заедно и с останалите шест спускачки, които стигнаха до подиума. Наближаването на олимпийските игри означава, че нито една от основните участнички не прекрати кариерата си след края на миналия сезон.
Основният фаворит при мажете е носителят на кристалния глобус и златен медалист от световното първенство Роман Репилов. Той заяви, че има само една цел – крайната победа и всичко друго ще бъде прието за разочарование.Неговият съотборник Семен Павличенко има вече 12 победи за Световната купа и една титла в генералното зад гърба си, затова не бива да бъде подценяван. През миналия сезон на подиума се качиха 11 състезатели от 6 държави. Германия ще има по-голямо предимство от обичайно, тъй като отсъстващите американски стартове са заменени от надпревари в страната в която този спорт е най-популярен. Така, че домакинското предимство на Феликс Лох, Йоханес Лудвиг и Макс Лангенхан ще бъде още по-голямо от обикновено. Те ще се опитат да върнат германската хегемония, която в последните години изчезна от мъжките състезания. През миналия сезон австрийците направиха истинска революция в мъжките шейни – към ветерана Волфганг Киндл се присъединиха олимпийският шампион Давид Глайршер и изненадващият победител в Инсбрук преди 12 месеца Йонас Мюлер.
Спускане С Шейни
Спусканията от Световното завладяват ефира
14/02/2020 AT 11:39
След цял олимпийски цикъл в който двойките бяха под диктовката на Тобиас Вендл /Тобиас Арлт и Тони Егерт/Саша Бенекен, през изминалия сезон резултатите станаха много по-разнообразни. Миналата зима шест екипажа от четири държави стигнаха до върха, като австрийците Томас Щой и Лоренц Колер се бяха запътили към глобуса, но заради катастрофа в Сигулда, която остави Щой с две фрактури на единия крак, трофея все пак стигна до Егерт и Бенекен. Неостаряващите братя Шикс се завръщат след като финишираха на страхотното трето място през миналия сезон, а Русия ще разчита на световните шампиони в спринта Александър Денисев и Владислав Антонов
За голямо съжаление участниците от САЩ и Канада няма да успеят да стартират в първите кръгове и ще се включат в надпреварите чак след Нова година.
Всички състезания ще бъдат излъчени на живо по Eurosport Player, а най-важните битки ще намерят място и в програмата на Евроспорт 1 и Евроспорт 2.
Спускане С Шейни
Лиленхамер приема спусканията от Европейското
17/01/2020 AT 12:13
Спускане С Шейни
Световната купа се завръща в Европа
11/01/2020 AT 08:31