Световната купа по спускане с шейнизапочва този уикенд в Инсбрук – Игълс, а пандемията от коронавирус доведе до календар, който ще бъде изцяло на територията на Европа. Гвоздеят на програмата е 50-тото световно първенство, което ще се проведе на най-стария изкуствено обледеняван улей в света, намиращ се в Кьонихзее. Следващите спирки на Световната купа ще са в Алтенберг, Оберхоф, Винтерберг, Кьонихзее, Сигулда, отново Оберхоф и пак Инсбрук за финал. Олимпийските репетиции в Китай, които трябваше да се проведат в края на февруари бяха отменени заради трудностите при организиране на трансконтинентални пътувания.

Големият въпрос преди сезона при жените е как ще премине завръщането на топ германките Натали Гайзенбергер и Даяна Айтбергер. Те отсъстваха цяла година защото родиха, но предсезонната подготовка ни дава право да очакваме нова доминация от тяхна страна. Гайзенбергер има 49 победи за Световната купа, 5 отличия от Олимпийски игри и 9 световни титли. Айтбергер е нейна съквартирантка и най-добра приятелка, през 2018 спечели олимпийско сребро, а в последните състезания преди бременността започваше все по-често да притиска и дори побеждава Гайзенбергер. Победителки през сезон 2019-2020 бяха Юлия Таубиц, която спечели кристалния глобус, Татяна Иванова, Анна Берайтер, Елиза Тирума и световната шампионка Екатерина Катникова. Всички пет състезателки ще се включат в битката, заедно и с останалите шест спускачки, които стигнаха до подиума. Наближаването на олимпийските игри означава, че нито една от основните участнички не прекрати кариерата си след края на миналия сезон.

Спускане С Шейни
Спусканията от Световното завладяват ефира
14/02/2020 AT 11:37

Основният фаворит при мажете е носителят на кристалния глобус и златен медалист от световното първенство Роман Репилов. Той заяви, че има само една цел – крайната победа и всичко друго ще бъде прието за разочарование.Неговият съотборник Семен Павличенко има вече 12 победи за Световната купа и една титла в генералното зад гърба си, затова не бива да бъде подценяван. През миналия сезон на подиума се качиха 11 състезатели от 6 държави. Германия ще има по-голямо предимство от обичайно, тъй като отсъстващите американски стартове са заменени от надпревари в страната в която този спорт е най-популярен. Така, че домакинското предимство на Феликс Лох, Йоханес Лудвиг и Макс Лангенхан ще бъде още по-голямо от обикновено. Те ще се опитат да върнат германската хегемония, която в последните години изчезна от мъжките състезания. През миналия сезон австрийците направиха истинска революция в мъжките шейни – към ветерана Волфганг Киндл се присъединиха олимпийският шампион Давид Глайршер и изненадващият победител в Инсбрук преди 12 месеца Йонас Мюлер.

След цял олимпийски цикъл в който двойките бяха под диктовката на Тобиас Вендл /Тобиас Арлт и Тони Егерт/Саша Бенекен, през изминалия сезон резултатите станаха много по-разнообразни. Миналата зима шест екипажа от четири държави стигнаха до върха, като австрийците Томас Щой и Лоренц Колер се бяха запътили към глобуса, но заради катастрофа в Сигулда, която остави Щой с две фрактури на единия крак, трофея все пак стигна до Егерт и Бенекен. Неостаряващите братя Шикс се завръщат след като финишираха на страхотното трето място през миналия сезон, а Русия ще разчита на световните шампиони в спринта Александър Денисев и Владислав Антонов

За голямо съжаление участниците от САЩ и Канада няма да успеят да стартират в първите кръгове и ще се включат в надпреварите чак след Нова година.

Всички състезания ще бъдат излъчени на живо по Eurosport Player, а най-важните битки ще намерят място и в програмата на Евроспорт 1 и Евроспорт 2.

Спускане С Шейни
Лиленхамер приема спусканията от Европейското
17/01/2020 AT 12:11
Спускане С Шейни
Световната купа се завръща в Европа
11/01/2020 AT 08:26