Започваме нашия преглед с мъжете, при които разбира се, първите двама в генералното класиране от миналия сезон- победителят Семен Павличенко (трикратен европейски шампион и световен шампион от 2015-та година) и Роман Репилов са сред основните фаворити и за предстоящата кампания. Но освен тях има поне дузина състезатели, които попадат във фокуса на вниманието. Двукратният олимпийски шампион и световен шампион Феликс Лох от Германия завърши трети в генералното класиране миналия сезон, а в началото на 13-ия си сезон в Световната купа той ще преследва своята шеста победа и първа от 2016-17 г. „Нямам физически проблеми, близо съм до най-добрите си времена“, каза Лох пред www.fil-luge.org–официалния сайт на Федерацията по спускане с шейни.
Сред изявените фаворити са и представителите на Австрия. Алпийската страна се надява на първа титла в Световната купа при мъжете от 2002-03, когато Маркус Клайнхайнц триумфира. Момчетата, водени от Рене Фридъл демонстрираха своя потенциал в последните години. Давид Глайшер спечели златото на Олимпиадата през 2018 година, Волфанг Киндъл е световен шампион от 2017 година, Йонас Мюлер е световен шампион в спринта от миналата година, Райнард Егер завърши втори на Световното първенство през 2019 година. „Миналата зима постигнах два подиума в Световната купа. Сега съм готов за още - не бих отказал медал от Световното първенство“, казва „златното“ момче на австрийските шейни Давид Глайшер. Жадни за слава и победи са още ветеранът Йоханес Лудвиг (олимпийски бронзов медалист и златен медалист в олимпийската щафета), братовчедите Кевин и Доминик Фишналер от Италия, младият латвиец Кристерс Апарьодс, който е златен медалист от младежката Олимпиада през 2016 и световен шампион за младежи през 2017.
При дамите големият въпрос е коя ще наследи короната на най-успешната състезателката в историята на този спорт Натали Гайзенбергер, но и коя ще заеме славното място на Татяна Хюфнер. Двете доминираха в последните 12 години, а сега започва търсене на техните наследнички. Гайзенбергер, която е двукратна златна медалистка от Олимпиадите през 2014 и 2018 година и шесткратна световна шампионка е в очакване на своето първо дете. Тя обеща да се върне през следващия сезон.
Спускане С Шейни
Господарите на ледения улей започват сезона в Инсбрук
27/11/2020 AT 22:33
Поради същата причина ще отсъства и сребърна медалистка от последната Олимпиада - Даяна Айтбергер, която трябва да бъде отново на улея, когато роди. Легендата Татяна Хюфнер пък сложи край на кариерата си. Ветеранката записа пет поредни победи в Световната купа (07-08, 08-09, 09-10, 10-11, 11-12). Тя се оттегли след общо шест титли от Световни първенства и пълен комплект олимпийски медали. През миналия сезон край на кариерата си сложи и канадката Алекс Гъф, която през 2018 година взе бронза в Южна Корея.
Отсъствията отварят вратите към успеха за Юлия Таубиц, която финишира втора в генералното на Световната купа миналия сезон и взе сребърен медал от Световното. „Трябва да сме внимателни в очакванията, защото преходът никога не е толкова лесен, колкото ни се иска. Новите момичета ще ни донесат доста радост. Вярвам в това“, заяви треньорът на Германия Номберт Лох. Спечелилите доста медали от различни младежки първенства - Джесика Тибел, Чайен Розентал и Ана Берайтер са новите попълнения в „маншафта“.
Сред фаворитките са още Самър Бритчър от САЩ и естествено Татяна Иванова от Русия. Австрийките Мадлен Егер и Хана Прок, също имат своите добри шансове за подиума.
При двойките „голямата тройка“ отново се очаква да доминира. Германците Тони Егерт и Саша Бенекен, които са победители в генералното класиране на Световната купа, австрийците Томас Щой и Лоренц Колер, втори в генералното на Световната купа и бронзови медалисти от световното, и другите германци Тобиас Арлт и Тобиас Вендъл, които взеха среброто на последното Световно. Към тях трябва да прибавим и братята Шикс от Латвия, които не са пропускали състезание от Световната купа при двойките от сезон 2004-05 година, имат сребърен от Олимпиадата 2010 година и два бронзови медала четири години по-късно, ала все още нямат победа в кръга от Световната купа. Осмата си позиция в генералното подреждане от първия си сезон като двойка ще искат да подобрят, или поне да повторят американците Крис Маздзер и Джейсън Тердиман. Техния пример ще следват австрийците Яник Мюлер и Армин Флайушер, които ще дебютират като дует през този сезон.
Своите шансове имат разбира се, руснаците Александър Денисев и Владислав Антонов, Владислав Южаков и Юрий Прокхоров, Всеволод Кашкин и Константин Коршунов. Руският тим включва и младите двойки Дмитрий Бучев/Данил Килсеев и Андрей Шандер/Семен Милков, които ще наблюдаваме с интерес.
Програма
Евроспорт 2, събота, 23 ноември, 22:35 ч. - двойки
Евроспорт 2, неделя, 24 ноември, 10:55 ч. и 12:35ч. - мъже(първи и втори манш)
*Между двата манша при мъжете ще се излъчи запис от втория манш при жените.
Евроспорт 2, неделя, 24 ноември, 14:40 ч. - щафета
Спускане С Шейни
Спусканията от Световното завладяват ефира
14/02/2020 AT 11:39
Спускане С Шейни
Лиленхамер приема спусканията от Европейското
17/01/2020 AT 12:13