За 42-и път най-големите мотоциклетни производители ще премерят сили в най-престижното мотоциклетно състезание за издръжливост – 8 часа на Сузука. Honda е собственик на пистата, но от четири години компанията е безсилна в борбата за първото място с Yamaha. Тази суша създаде нуждата от увеличено вложение и възраждане на изцяло заводски отбор, който ще работи с традиционните партньори като MuSASHi HARC-PRO (Доминик Егертер и Шави Форес) и настоящите световни шампиони F.C.C. TSR (Майк Ди Мелио, Джош Хуук и Фрефи Форей). Заводският тим ще разчита на Такуми Такахаши, Рюичи Кионари и пилота от Moto GP – Щефан Брадл. Този екип постигна най-доброто време в трите тестови сесии, но някои от фаворитите отсъстваха заради ангажименти в Супербайк.
Първенците през последните четири години от Yamaha отново изглеждат изключително подготвени и ще разчитат на същия пилотски състав, който триумфира през 2017, 2018 и 2019 – тестерът на марката Катсоюки Накасуга и Супербайк звездите Алекс Лоус и Михаел Ван дер Марк. Вероятно участието на холандеца ще е ограничено, защото преди малко повече от месец в Мизано, той претърпя контузии в китката и ребрата.
През последните години Kawasaki доминира в световния Супербайк шампионат, но зелените нинджи имат само една победа на Сузука в цялата си история – през 1993 година. Въпреки, че този производител е по-малък от гигантите Honda и Yamaha, единствената цел е първото място. За да бъде достигнато, японските шефове смениха подхода и отдадоха подготовката и самото участие на отбора, който представя марката толкова успешно в световния Супербайк шампионат – испанскияProvec Racing. Пилотският състав също идва от там - четирикратният шампион Джонатан Рей, бившият световен вицешампион и настоящ британски първенец Лион Хаслам и младият суперталант Топрак Разгатлъоглу.
Мотоциклетизъм
Мотоциклетните 24 часа на Льо Ман ще се проведа през този уикенд
11/06/2021 AT 08:34
В опита да спечели първа победа от десет години насам, Suzuki залага на познатия отбор Yoshimuraс бившия пилот от Moto GP и шампион в Супербайк за 2014 Силван Жинтоли, Казуми Уатанабе и Юкио Кагаяма, който има собствен отбор, но няма да кара за него.
Едновременно с битката за победата в Сузука ще се проведе и финалната борба за шампионската корона в първенството за издръжливост. Преди последния кръг, SRC Kawasaki (Джереми Гуарнони, Еруан Нигон и Давид Чека), които търсят първа световна титла от 1996, водят с аванс от пет точки пред легендарните SERT Suzuki (Венсан Филип, Етиен Масон и Грег Блек) и 23 точки пред настоящите първенци F.C.C. TSR Honda.
Прякото предаване на Евроспорт 2 ще бъде излъчено от старта до финала и ще започне в 05:15 сутринта на 28-и юли с коментара на Емилиян Стойков, а Eurosport Player ще излъчи успоредно надпреварата без рекламни паузи.
Мотоциклетизъм
Шампионатът за издръжливост започва с легендарния „Бол д‘Ор“
17/09/2019 AT 14:35
Мотоциклетизъм
Мотоциклетна събота по Евроспорт с българско участие
10/05/2019 AT 09:29