През този уикенд ще се проведе поредното издание на 24 часа на Льо Ман в мотоциклетен вариант. На старт ще застанат 60 екипажа с по трима пилоти и една резерва, а заводското участие на Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki и BMW гарантира оспорвана борба и много обрати, точно както се случи в двете големи маратонски състезания (24 часа на Льо Ман и 24 часа на Бол Д‘Ор) през миналата година. И двете надпревари бяха спечелени от FCC TSR Honda, който стана първият японски победител в големите денонощни състезания. Този отбор спечели и световната титла през миналия сезон, а през този разчита на Джош Хуук, Фреди Форей и световният шампион в Мото 3 от 2012 година – Майк Ди Мелио, докато Алан Тешер, който беше в победното трио от миналата година, сега е в списъка на резервите. Другият заводски отбор на Honda е британски и ще използва Ренди Де Пюне (140 старта в Moto GP, бивш пилот на Kawasaki в Льо Ман и настоящ участник в новия шампионат за електрически мотоциклети Moto E), Йони Ернандес (пълен сезон в Moto GP с Ducati през 2017) и Себастиян Жимбер, който ще прекрати кариерата си в края на сезона.
Сред основните фаворити за победата са представителите на SRC Kawasaki - Джереми Гуарнони, Еруан Нигон, който дойде от Suzuki и братът на Карлос Чека – Давид Чека, който спечели Льо Ман с Yamaha през 2005 и 2017. Между 2010 и 2013 зелените спечелиха всички издания на 24 часа на Льо Ман, докато през последните пет години имат само една победа – през 2016. Очакванията към тима на Жил Стафлер са големи, тъй като отборът ще участва с новата генерация на Kawasaki, която наблюдаваме и в световния шампионат, клас Супербайк.
Сериозен опонент на Honda и Kawasaki ще бъдеYamaha, защото през годините тази марка се доказа като най-надеждната в маратонските състезания и неслучайно спечели Льо Ман и Бол Д‘Ор през 2017 година и доминира през последните сезони в Сузука. Но през последните 12 месеца, лошият късмет застигаше двата големи тима на Yamaha, а през 2019 основното оръжие ще са Брок Паркс, Марвин Фриц и бившия пилот от Moto GP, Николо Канепа, които ще карат за Yamaha Austria. Техните дългогодишни колеги от GMT94 няма да участват, тъй като тимът на Кристоф Гио премина към световния Суперспорт шампионат.
Мотоциклетизъм
Мотоциклетните 24 часа на Льо Ман ще се проведа през този уикенд
11/06/2021 AT 08:34
Екипът на SERT Suzuki продължава да свиква с новата генерация на мотоциклета, а този Льо Ман ще е свръх емоционален, защото ще бъде последен за Доминик Меьон. Той създаде отбора през 1980 и спечели 15 световни титли, 10 победи в Льо Ман и 16 първи места в Бол Д‘Ор. През последните няколко издания на това великолепно състезание, падания и технически проблеми проваляха Suzuki, а споменът от победата през 2015 все повече избледнява. Тази година пилоти ще са Грег Блек, Етиен Масон и ветерана Венсан Филип.
Не е съвсем ясно какво ще ни покажат от BMW, тъй като заводското участие на баварците в състезанията за издръжливост все още е доста ново. Основният отбор ще разчита на Кени Форей, който дойде от Honda, бившият пилот на GMT94 Yamaha Матю Жин и трикратният победител в Льо Манс SRC Kawasaki - Жулиен Де Коста. С 13 победи, Kawasaki оглавява историческото класиране на Льо Ман, докато Suzuki и Honda имат по 12, а Yamaha e с 4. Засега европейски производител никога не е печелил.
Битката в Льо Ман ще бъде и втори кръг от световния шампионат за издръжливост, като освен на финиширалите, точки ще се дават и на най-добрите след осмия и шестнадесетия час. Стартът е в събота от 16:00 и ще може да бъде наблюдаван чрез интернет услугата Eurosport Player.
Първото директно включване по Евроспорт 2 ще бъде в събота от 23:30, а последните 8 часа в неделния ден ще бъдат излъчени директно от 8:00 до 16:00, отново по Евроспорт 2.
Мотоциклетизъм
Шампионатът за издръжливост започва с легендарния „Бол д‘Ор“
17/09/2019 AT 14:35
Мотоциклетизъм
Сблъсък на гигантите в Сузука
25/07/2019 AT 13:49