Новият сезон в световния шампионат за издръжливост по мотоциклетизъм започва този уикенд на пистата „Пол Рикар в южната част на Франция. Общо 59 екипажа ще се включат в знаменитото 24-часово състезание „Бол д‘Ор, което е и най-тежкото за моторите заради огромната права „Мистрал“. В стартовият списък отново има и български пилот, тъй като Мартин Чой ще кара с номер 93 за Exteria Racing Team Suzuki в клас Суперсток.
Световните шампиони от SRC Kawasaki се завръщат след като спечелиха титлата по най-драматичния възможен начин, възползвайки се от това, че SERT Suzuki гръмна двигател шест минути преди края на битката в „Сузука“. При зелените няма промени, така че мениджърът Жил Стафлер ще разчита на Джереми Гуарнони, Еруан Нигон и Давид Чека. Техните съперници от SERT Suzuki се завръщат в преследване на 16-та титла, въпреки гигантското разочарование и пенсионирането на дългогодишният ръководител Доминик Мейон. Етиен Месон, Грег Блек и Венсан Филип отново съставят екипажа, но за Филип това ще бъде прощално състезание. 10-кратният световен шампион за издръжливост ще прекрати кариерата си след „Бол дОр“ (където има осем победи) и 8 часа на „Сепанг и ще се концентрира върху отварянето на магазин за мотоциклетни аксесоари и създаването на проект, който да позволи на Филип да стартира в рали „Дакар“.
YART остава основният отбор на Yamaha с пилоти Марвин Фриц, Николо Канепа от Мото Е и Лорис Бас, който се състезава в Световния Супербайк шампионат и замества подвизаващя се в шампионата на Азия Брок Паркс. Именно YART спечели убедително двудневният тест на „Пол Рикар преди две седмици. Отново японският FCC TSR ще бъде водещият отбор на Honda с Фреди Форей и участниците в Мото Е Майк Ди Мелио и Джош Хуук.
Мотоциклетизъм
Мотоциклетните 24 часа на Льо Ман ще се проведа през този уикенд
11/06/2021 AT 08:34
Срещу изброените отбори, имащи много близки взаимоотношения с фабриките, ще се изправи един нов заводски тим – BMW Motorrad World Endurance на бившия пилот Вернер Дийман. През последните години баварците навлязоха в маратонския шампионат съвсем плахо, но през 2019-2020 ще разчитат на пълно участие и топ пилоти в лицето на световния първенец за 2014 Кени Форей и Юлиян Пуф, който има големи успехи в австрийските серии. Очакват се силни резултати и от частни отбори като VRD Pierret Experiences Yamaha, Bolliger Kawasaki, Tati Team Beaujolais Kawasaki и Team JEG-Kagayama Suzuki.
В клас Суперсток ще има битка между настоящите шампиони Team Moto Ain Yamaha, Team 33 Coyote Louit Moto Kawasaki, Motors Events Suzuki и GERT56 BMW с най-бързата дама Луси Глокнер.
Тазгодишното издание на „Бол д‘Ор започва в събота от 16:00 и цялата надпревара може да бъде проследена по Eurosport Player без рекламни прекъсвания. Евроспорт 2 ще предава на живо с коментара на Емилиян Стойков и Ивайло Георгиев в събота от 21:30 до 01:30 и в неделя от 07:00 до 16:20.
Мотоциклетизъм
Сблъсък на гигантите в Сузука
25/07/2019 AT 13:49
Мотоциклетизъм
Мотоциклетна събота по Евроспорт с българско участие
10/05/2019 AT 09:29