Освен в „24 часа на Льо Ман“, той ще се състезава и в останалите три кръга от надпреварата –Портимао, Ошерслебен и легендарните „8 часа на Сузука”. Стартът на шампионата ще бъде предаван пряко по Евроспорт 2 на 9 април, събота, от 15.45 ч.
Чой ще пилотира BMW S1000 RR1000. Моторът е оборудван със специални задни и предни спирачки, пригодени за маратонски състезания, както и с нови джанти и допълнителен резервоар. Освен във всички състезания на световния шампионат, с този модел българинът ще участва и в европейския, българския национален и източноевропейския шампионати. „Моторът е различен от този тип, който аз карам. Той е приспособен с различни спирачни апарати, с по-голям резервоар и с две тръби за бързо зареждане. С гумите свикнах бързо. Там се използва по-твърда смес, за да издържат повече обиколки“, коментира Чой.
Съотборници на пилота в надпреварата ще бъдат словенецът Янеш Прошеник и миналогодишният европейски шампион в супербайк – австриецът Роналд Реш. Чой пилотира в квалификациите на „24 часа на Льо Ман“ преди две години, но това ще бъде състезателния му дебют в кръговете на шампионата.
Мотоциклетизъм
Мотоциклетните 24 часа на Льо Ман ще се проведа през този уикенд
11/06/2021 AT 08:34
През миналата година Венсан Филип, Антони Делал и Етиен Месон със „Сузуки” спечелиха "24 часа на Льо Ман", както и целия световен шампионат. Заводските отбори на „Сузуки” и „Ямаха” ще използват отново последното поколение на моделитеGSXR иR100, докато „Кауасаки” ще представят за първи път своя нов мотоциклет. Анализаторите имат големи очаквания и към „Хонда” заради огромното предимство в разхода на гориво, но надеждността на машината продължава да бъде под въпрос.
Календарът за 2016-а представлява радикална промяна във философията на провеждането на мотоспорт шампионати. Графикът предвижда четири кръга– в Льо Ман, Портимао, „8 часа на Сузука” и Ошерслебен, като последната надпревара ще се проведе в края на август. След това маратонския шампионат минава на зимен режим. Следващият сезон щезапочне през 2016-а и ще завърши през 2017-а, а първият кръг ще бъде поредното издание на 24-часовата класика „Бол д‘Ор” през септември.
Мотоциклетизъм
Шампионатът за издръжливост започва с легендарния „Бол д‘Ор“
17/09/2019 AT 14:35
Мотоциклетизъм
Сблъсък на гигантите в Сузука
25/07/2019 AT 13:49