Eurosport

Осем старта и равностойна конкуренция в европейския рали шампионат

Осем старта и равностойна конкуренция в европейския рали шампионат

The 18/03/2019 at 10:00Updated

Алексей Лукянюк ще защитава титлата си, но с различен отбор и автомобил

Традицията повелява сезонът в Европейския рали шампионат да започва с рали „Азорските острови”. А когато става въпрос за ERC, традицията е всичко! Ето защо архипелагът, разположен в средата на Атлантическия океан, отново ще приветства най-силните пилоти на Стария континент.

И тази година календарът в ERC включва осем старта, разпределени от март до ноември. За съжаление класиката „Акрополис” напуска сериите, тъй като организаторите на гръцката надпревара прецениха, че в този вид състезанието няма бъдеще и то ще прекрати съществуването си. На мястото на „Акрополис” обаче влиза рали „Унгария”. Това ще бъде първо участие на страната в ERC от 2003 г. насам, като асфалтовата надпревара край Ниречаза обещава вълнуващ финал на сезона.

Друга съществена промяна в календара на ERC е свързана с новата дата за рали „Лиепая”. Латвийската надпревара, която дебютира в шампионата като зимно състезание, ще се състои в края на май, докато през 2018 г. тя бе последен кръг. Класиката рали „Барум” обаче остава най-важният старт за сезона и отново ще мъчи екипажите с неравните асфалтови отсечки и с високите температури. Условията в Злин тази година може да са още по-тежки, тъй като надпреварата ще се проведе не в края, а в средата на август, когато по традиция цялата моторспорт общественост почива.

Алексей Лукянюк донесе най-добрата новина за ERC преди началото на сезона. Руснакът потвърди, че ще защитава титлата си, но с различен автомобил и нов отбор. Французите от Sainteloc Racing, които традиционно представят Peugeot в шампионата, ще подготвят неговия Citroen C3 R5. Срещу него ще се изправи Мариан Грибел, който през 2016 г. спечели титлата при джуниърите със заводския отбор на Opel, а през 2017 г. се пребори за първото място в новосформирания Junior U28 шампионат за млади състезатели с R5 автомобили. 29-годишният германец наскоро подписа с Baumschlager Rallye & Racing и ще получи напълно нов VW Polo R5 за предстоящата кампания.

Skoda вероятно ще участва единствено на рали „Барум” със заводския си тим, но обновената Fabia R5 ще продължи да диктува темпото по отсечките на Стария континент. Чехите вече имат продадени над 200 автомобила и частните екипажи, които представят марката, неминуемо ще са сред фаворитите за победата във всеки един старт. Чешката федерация вече потвърди програмата на Филип Мареш, а наскоро и SKODA AUTO Deutschland обяви, че двукратният шампион на Германия Фабиан Крайм продължава кампанията си в ERC.

Германия ще има масирано присъствие и в ERC3 Junior шампионата, тъй като Opel ще продължи участието си със заводски тим въпреки слуховете, че финансирането ще бъде прекратено. Holzer Motorsport отново ще отговаря за цялата организация, но пилотите очаквано са нови. Победителят в ADAC Opel Rallye Cup Емил Люнберг и неговият подгласник в едномарковия шампионат Грегоар Мюнстер ще бъдат двамата титуляри на германците, а и най-сериозните претенденти за титлата при младежите.

България също ще има представител в джуниър шампионата този сезон. От Grigorov Racing Team – Enekod обявиха, че Григор Григоров ще направи пълна програма в ERC3 Junior със своя Peugeot R2 208. 24-годишният софиянец няма никакъв опит в състезанията от календара на ERC, което неминуемо ще окаже негативно влияние върху представянето му, но това е единственият адекватен начин да продължи кариерата си след сътресенията, които съпътстват българския рали шампионат.

И тази година Евроспорт ще ви направи свидетели на най-интересните моменти от осемте състезания в ERC с коментара на Борислав Петров. Три обзорни предавания ще съпътстват всяка една надпревара, като началото ще бъде поставено на 21 март с рали „Азорските острови”.

Календар ERC 2019 :

1. Азорски острови 21-23 март

2. Канарски острови 02-04 май

3. Лиепая 24-26 май

4. Полша 28-30 юни

5. Рома Капитале 19-21 юли

6. Барум 16-18 август

7. Кипър 27-29 септември

8. Унгария 08-10 ноември