След Европа, Африка и Южна Америка рали „Дакар” поема към Азия и Близкия Изток. Саудитска Арабия ще бъде домакин на 42-ото издание на надпреварата, която стартира на 5 януари от бреговете на Червено море.
75% от маршрута на „Дакар” очаквано ще включва пустинни терени и пясъци. Това налага изключителна прецизност и постоянство при пилотирането, но и прави навигацията още по-съществена. Особено след като организаторите на надпреварата наложиха още по-сериозни ограничения върху използването на помощни системи за ориентиране по пътната книга.
С тях или без тях Насър Ал-Атия остава абсолютен фаворит. Катарецът вече има три първи места зад гърба си, включително и през миналата година, когато донесе първата победа на Toyota в „Дакар”, и четвъртият успех би бил единственият логичен завършек на пустинната надпревара заради опита му с терените в Близкия Изток.
Моторни Спортове
Начало на Hypercar ерата в 24 часа на Льо Ман
18/08/2021 AT 11:04
Отборът на Toyota обаче ще бъде следен изкъсо не заради трикратния първенец, а заради неговия нов съотборник, който ще направи дебюта си на „Дакар”. Двукратният шампион във Формула 1 и двукратен победител в „24-те часа на Льо Ман” Фернандо Алонсо продължава приключението си с японската марка, но заменя пистите от Световния шампионат по издръжливост с пустинните терени на Саудитска Арабия. Алонсо има минимален опит в рали-рейда, но редом до него на навигаторската седалка ще застане петкратният победител при мотоциклетистите и бивш състезателен директор на надпреварата Марк Кома.
Най-големият конкурент на Toyota отново е немския тим на X-Raid, който представя MINI на рали „Дакар”. Общо девет автомобила от Требур ще застанат на старта на надпреварата, като атаката на X-Raid ще водят Стефан Петерхансел и Карлос Сайнц.
И тази година при мотоциклетистите битката ще бъде безмилостна. Миналогодишният победител Тоби Прайс ще води армията на КТМ, която няма загуба вече цели 18 издания на надпреварата. Honda отново ще разчита на най-бързия състезател през последните години – Хоан Бареда Борт. Това ще бъде юбилейното десето участие за испанеца, който все още преследва първия си подиум на „Дакар”.
Yamaha и Адриен Ван Беверен са сериозна заплаха за заводските пилоти на Honda и KTM, но най-голямото предизвикателство за тях тази година ще бъде новият „супер маратонски” етап. Състезателите ще имат на разположение само десет минути за ремонтни дейности по време на престоя си в бивака в Неом, което поставя огромен акцент върху стратегията.
При камионите за съжаление победителят е ясен още преди началото. IVECO остава в надпреварата, но само с три машини и без Херард де Рой, който ще пътува до Саудитска Арабия, но единствено, за да подкрепя своите съотборници. Контузия в гърба вади двукратния победител от „Дакар 2020” и улеснява неимоверно задачата на заводския тим на КАМАЗ, който е абсолютен фаворит за първото място.
42-ото издание на рали „Дакар” ще включва 12 етапа, като пет от тях надхвърлят състезателна дистанция от 450 км. Общо 7500 км, от които приблизително 5000 по часовник, ще определят победителите в отделните категории. Стартът ще бъде даден на 5 януари в Джида, а финалът е на 17 януари в Кидия. По традиция Евроспортще Ви направи свидетели на най-интересните моменти от надпреварата благодарение на ежедневните половинчасови обзори, които стартират в полунощ българско време (от 05/01 до 11/01, след това началният час ще бъде около 00:30 в зависимост от завършека на вечерната среща от снукър турнира "Мастърс"). Но всеки един етап ще бъде наличен в удобно за зрителите време в архив до който се стига чрез абонамент за Eurosport Player. Ще има и специално подгряващо предаване тази събота срещу неделя от 00:30.
Моторни Спортове
Eurosport сключи ново партньорство с PURE ETCR за предстоящия сезон в шампионата
19/01/2021 AT 22:53
Моторни Спортове
Голямото завръщане е факт!
18/09/2020 AT 07:16