Световната купа по северна комбинация ще стартира тази седмица с две надпревари в Куусамо, а фаворитите са повече от всякога. Миналата зима Акито Уатабе стана вторият японец, който спечели кристалния глобус след легендарния Кенджи Огивара. Уатабе е един от комбинаторите с най-голямо равенство в уменията между ски скокове и ски бягане, а това гарантира огромно псотоянство, перфектно за завоюване на крайната титла. Възходът в норвежкия тим на ветерана Ян Шмид бе изненадващ за мнозина и през новия сезон ще разберем дали наистина Шмид ще бъде лидер на викингите в дългосрочен план, или новата генерация, водена от Ярл Магнус Рийбер, ще го измести. Не трябва да отписваме и вечния Магнус Моен, който имаше повече от солидна предсезонна подготовка.
Вероятно основни съперници на Уатабе ще бъдат германците. Ерик Френцел има в актива си пет кристални глобуса, 43 победи за световна купа, три олимпийски титли и цели 12 медала от световни първенства. Йоханес Ридзек е един от най-силните ски бегачи в северната комбинация, а през лятото сключи граждански брак с неговата ученическа любов. Фабиан Рийзле също обикновено е в първата тройка на ски бягането, но за разлика от Ридзек и Френцел, все още му липсва самочувствие в ски скоковете. Въпреки отказването на Бйорн Кирхайзен се очаква тимът на Германия да е над всички останали, но въпросът ще бъде дали старши треньорът Хрман Вайбух ще заложи на оптимално пикова форма за световното първенство в Рамзау през края на февруари или ще заложи на постоянство и атака на кристалния глобус. Последният пример е от миналия сезон, когато Германия почти изцяло заряза световната купа, за да се концентрира върху Олимпийските игри в Пьонгчанг.
Северна Комбинация
Световната купа по Северна комбинация тръгва с пълна сила в Куусамо
25/11/2020 AT 19:23
Почти всички състезания от световната купа и световното първенство ще бъдат излъчени на живо в ефира на Евроспорт 1 и Евроспорт 2, а абсолютно всяка надпревара може да бъде видяна директно и в архив в платформата Eurosport Player.