Eurosport

Рали "Дакар"

Рали "Дакар"
By Eurosport

The 02/01/2017 at 13:10Updated The 02/01/2017 at 14:10

Дълбоки пясъци и голяма надморска височина ще бъдат сред основните предизвикателства пред пилотите в 38-ото издание на Рали "Дакар". Маратонът ще продължи 12 дни и за първи път ще посети Парагвай, а другите домакини са Боливия и за девети пореден път – Аржентина.

Ще бъдат преминати общо 9000 км, като анализаторите смятат, че етапите в Боливия ще са най-тежки заради дългото пребиваване на повече от 3500 м над морското равнище, а и там ще са най-дългите отсечки за ралито. Някои от тях ще са с продължителност от повече от 500 км. Очакванията са жегите да достигнат стойностите от африканските издания на състезанието, така че физическото състояние и подготовка на пилотите също ще са поставени под сериозен въпрос.

На старт ще застанат 491 пилоти и 391 машини в четири класа – автомобили, мотоциклети, ATV бъгита и камиони.

При автомобилите, основни фаворити са четиримата пилоти на "Пежо", като е силно вероятно да няма заповеди от бокса. Френската компания ще заложи на 12-кратния победител и първенец през миналата година Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц, спечелилият Ралито на коприната Сирил Депре и деветкратният световен шампион във WRC Себастиан Льоб. Но за тази голяма четворка победата няма да бъде никак лесна заради голямото развитие в "Тойота" през последните 12 месеца. Екипът привлече настоящият световен шампион в рали маратоните Насер ал Атия, който търси трета победа в надпреварата. Той ще кара заедно с аржентинеца Орландо Теранова и дошлия от "Мини" Нани Рома. Германо-британският производител загуби доста от звездите си през последните години, но за сметка на това подписа договор със звездата от WRC Мико Хирвонен.

Миналогодишният шампион при мотористите Тоби Прайс се завръща да защитава титлата си с KTM. Подгласникът му Щефан Швитко за първи път ще подкара заводски мотор и също ще е с KTM. Вече шест години Хуан Бареда е сред най-добрите и често е най-бързият в колоната, но все още няма победа. През 2017-а той отново стартира със статут на фаворит, а в екипа на Honda той ще си партнира с Мишел Медж и новата звезда Рики Брейбек. Yamaha също ще се включи със заводски състав. В него са Елдер Родригеш и Адриен фан Беверен.

При отсъствието на братя Патронели, битката в клас ATV е напълно открита, като фаворити са победителят от 2015 Рафал Соник, Игнасио Касале и Сергей Карякин.

Големият двубой в категорията на камионите отново ще е между "Камаз" и "Ивеко". Руският тим ще заложи на Айрат Мардеев, Едуард Николаев, Димитри Сотников и Антон Шибалов, докато италианският производител ще е с победителя от 2016-та Херард де Рой и любимеца на аржентинците Федерико Виягра.