Световният раликрос шампионат бе във вихъра си преди няколко години, но с нарастването на популярността, растяха и разходите. Големите автомобилни компании постепенно се оттеглиха и интересът към сериите очаквано спадна.
Макс Пухер бе една от ключовите фигури в WorldRX. Собственикът на Team Austria имаше смелостта да се бори със заводските отбори, както и да дава път на млади състезатели като Кевин Ериксон и Янис Бауманис. Посоката, в която Световният шампионат пое, обаче не съвпадаше с неговите възгледи. А когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед. Така се роди идеята за Titans RX. Организираният от Макс Пухер шампионат акцентира върху изначалните ценности на раликроса и разчита на финансово стабилна структура, която не зависи от присъствието на големи автомобилни производители.
Огромна заслуга за ограничаването на бюджетите в Titans RX има новият унифициран за шампионата автомобил Pantera RX6. Техниката е еднаква за всички, като отборите имат право да променят единствено каросерийните панели. Това обаче съвсем не означава, че автомобилите не са зрелищни, напротив. 2,3-литровият двигател, заимстван от шестата генерация на Ford Mustang, генерира 537 к.с. и 750 Нм, които се стоварват върху четирите колела посредством трансмисията на Unic.
Раликрос
Рали "Дакар"
03/01/2016 AT 02:19
Сезонът в Titans RX ще включва 11 кръга, разпределени между шест европейски писти. Легендарните „Лидън Хил” и „Естеринг” са в основата на шампионата, който започва на 29 юни в Есаи и завършва на 20 октомври на „Естеринг”.
Форматът на състезанията се различава спрямо наложилия се в Световния шампионат по рали крос. Жокер обиколката ще се използва единствено за наказание, а квалификационните групи ще са три. Различна е и системата за точкуване, като целта е крайният резултат да се определя от постиженията на пилота, а не от външни фактори като еволюцията на пистата и стартовият ред.
Списъкът със заявки е впечатляващ още на старта на шампионата. Бившият заводски пилот на Hyundai във WRC Хейдън Падън ще направи пълен сезон, както и Крейг Брий, който миналата година бе част от екипа на Citroen във WRC. Звездата от „24-те часа на Льо Ман” Стефан Саразен също е заявен за всички състезания, а бившият му съотборник в Toyota и Peugeot Алекс Вурц е регистриран за два кръга. Нелсиньо Пикет, който стана първият шампион в историята на Формула Е, ще бъде на старта за отварящия уикенд във Франция. Категорични фаворити за титлата обаче са братята Хансен, който тази година доминират в Световния шампионат по раликрос.
Френската писта „Есаи” ще е домакин на първите два кръга от дебютния сезон на Titans RX на 29 и 30 юни. Евроспорт ще е официален медиен партньор на шампионата и ще покрие всички 11 кръга благодарение на специалните обзори и традиционните живи предавания. Всички стартове ще бъдат излъчени на живо или на запис, а всеки вторник след поредния кръг ще има и пълно обобщение под формата на обзорно предаване. Зад микрофона ще бъде титулярът на Евроспорт и специалист в областта на раликроса – Борислав Петров.