Eurosport

"Четирите шанци"

"Четирите шанци"
By Eurosport

The 29/12/2016 at 16:05Updated The 29/12/2016 at 17:05

Петер Превц спечели всичко възможно в света на ски скоковете през миналия сезон и постави рекорди за най-много победи и точки в Световната купа. Преди началото на новия сезон словенецът изглеждаше с най-големи шансове да запише втори пореден краен успех в „Четирите шанци”, нещо което за последен път направи Грегор Шлиренцауер през 2013-а.

Падане в първото състезание в Куусамо обърна всичко наопаки. Петер тръгна надолу, а най-малкият му брат Домен започна серията си от победи и вече има четири в последователни уикенда от началото на сезона.

Едва на 17 години, Домен е фаворит за 65-ото издание на „Четирите шанци”, което започва с квалификацията в Оберстдорф на 29 декември и завършва със състезанието в Бишофсхофен на 6 януари 2017 г.

Мнозина вече правят сравнения с начина, по който Шлиренцауер проби в елита на същата възраст преди 10 години, но тогава австриецът отстъпи в турнето на Андерс Якобсен (Нор). Огромните очаквания, напрежението, натоварената програма от състезания и пътуване между шанците е нещо, с което Домен ще трябва да се справи за първи път.

Австрия имаше седем поредни триумфа в „Четирите шанци” преди Петер Превц да стане втория победител от Словения. Отборът воден от Хайнц Кутин сега ще търси реванш и показа навлизане във форма с победата на Михаел Хайбьок в Енгелберг, подиумите на Щефан Крафт и солидните резултати на ветераните Андреас Кофлер и Мануел Фетнер.

От другите два тима, които имат сериозни апетити за крайна победа в турнето трябва да отличим Даниел Андре Танде от Норвегия и Маркус Айзенбихлер от Германия. Танде направи серия от три втори места и е безспорно „най-добрия викинг” в момента, а Айзенбихлер за първи път стигна до подиум в своята кариера и показва много по-стабилни резултати от капитана на бундестима Зеверин Фройнд. Бившият носител на Кристалния глобус започна с второ и първо място в Куусамо, но след това направи отстъпление и често има проблеми с приземяването.