Eurosport

Световната купа по ски скокове започва със стартовете във Висла

Световната купа по ски скокове започва със стартовете във Висла

The 14/11/2018 at 10:59Updated The 14/11/2018 at 12:00

Ето кои са звездите, които имаха проблеми с контузии и възстановявания през лятото

Този петък в 16:45 започва новия сезон в световната купа по ски скокове. Традиционният зимен парк на Евроспорт отново ще бъде в действие, а състезанията по ски скокове ще заемат водеща част в програмната схема за поредна година.

Сред големите въпросителни е какво ще направи Петер Превц, който вероятно няма да успее да се включи в първия кръг. Носителят на кристалния глобус преди три години претърпя две операции на единия глезен и сега е по пътя на завръщането. Друга звезда, която се възстановява от травма е Зеверинд Фройнд. През лятото на миналата година той скъса връзки в едното коляно и все още не се чувства в добра форма. След като изпусна целия олимпийски сезон, надеждите са, че той ще се включи във втория кръг, който ще се проведе в Куусамо.

Даниел Андре Танде също преживя сериозни здравословни неприятности след като бе принуден на изкара десет дни в болницата в началото на лятото, а причината бе Синдром на Стивънс-Джонсън. Тренировъчният процес беше осуетен и заради вирусно заболяване през есента. Това е причината Танде да пропусне целия летен сезон и да търси първо участие от финала на предишната зимна световна купа в Планица през месец март. Положението не бе по-добро за Йохан Андре Форфанг, който бе далеч от шанците около два месеца поради контузия на едното коляно.

Заради голямото количество отсъстващи скачачи, резултатите от лятната Гран При верига не са сериозно мерило за настоящите пластове в света на ски скоковете. Веригата бе спечелена от Евгени Климов, а негови подгласници бяха Карл Гайгер и Пьотр Зила.

През новия сезон ще има две леки промени в правилника, които бяха приети на конгрес в Цюрих миналия месец. Наградният фонд вече ще обхваща и всички квалификации, като победителят ще получава 3000 швейцарски франка, а всеки, който спечели квалификация на шанца за ски полети ще прибере 5000 швейцарски франка. Според другата промяна, условието, което всеки състезател трябва да изпълнява, за да се включи в надпревара по ски скокове е да има поне една спечелена.