41-ият сезон за Световната купа по ски скокове започва този уикенд във Висла и домакините са амбицирани да покажат какво могат с нови „обувки чудо”, направени според индивидуалните данни и нужди на полските скачачи. „Тези обувки правят това, което се изисква от тях – помагат по време на полета”, заяви 3-кратният олимпийски шампион Камил Стох. Старши треньорът Михал Долежал не сподели какво предимство дават новите обувки, но според специалисти скоковете с тях ще бъдат 6-8 метра по-дълги!
Олимпийският шампион Андреас Велингер (Гер) ще пропусне целия сезон, след като претърпя операция за скъсани връзки на коляното през лятото. В същата ситуация е и бившият световен рекордьор по ски полети Андерс Фанемел (Нор). Отборът на Германия ще започне сезона и без Северин Фройнд, който отново има проблеми, но се надява да се върне в надпреварата преди „4-те шанци”. При това положение новият старши треньор Щефан Хорнгахер ще разчита най-вече на Маркус Айзенбихлер и Карл Гайгер.
Австрийският отбор ще бъде воден от Щефан Крафт, Михаел Хайбьок и рекордьорът по победи в Световната купа Грегор Шлиренцауер. След 10 години начело на тима на Германия Вернер Шустер се оттегли и сега ще работи отново с Шлири като негов личен треньор. Двамата имаха много успешно сътрудничество в юношеските години на Грегор.
Ски-Скокове
Световната купа по ски скокове започва тази седмица
19/11/2021 AT 11:35
4-кратният олимпийски шампион Симон Аман (Швейц) няма да скача във Висла, но ще е на линия за втория уикенд в Куусамо. Друга легенда – 47-годишният Нориаки Касай изненадващо намери място в отбора на Япония за първите четири седмици от сезона заедно с носителя на Кристалния глобус за миналия сезон Риойо Кобаяши, Юкия Сато, Дайки Ито, Наоки Накамура и Джунширо Кобаяши. Това ще е 31-и сезон за Касай в Световната купа и 12-и за най-добрия ни ски скачач в историята Владимир Зографски, който преди година постигна шесто място в Рука – най-добро класиране на българин в историята. „Целта ми е да имам поне три влизания в топ 10 и шест в топ 20, а накрая да подобря и рекорда на България по ски полети”, сподели Влади, който имаше успешни лагери във Вал ди Фиеме (Ит) заедно с полския отбор и във Фалун (Шв), където направи първите си скокове на сняг за сезона.
Сезон 2019-20 в Световната купа включва 36 състезания (30 индивидуални и 6 отборни) на 21 шанци, а накрая (20-22 март) е световното първенство по ски полети в Планица (Словения).
Ски-Скокове
Духовният дом на ски полетите приема Световното първенство
09/12/2020 AT 23:37
Ски-Скокове
Сезонът в ски скоковете започва във Висла
20/11/2020 AT 08:41