Въпреки пандемията и жестоките снежни бури през последните няколко дни, тазгодишното Световно първенство по ски полети ще се проведе тази седмица на гигантската шанца в Планица, Словения. Съоръжението на което световният рекорд е подобряван 28 пъти за последно домакинства на този форум през 2010 година, когато титлата отиде при Симон Аман, а втори завърши Грегор Шлиеренцауер.
Преди две години в Оберсдорф с медали се окичиха Даниел-Андре Танде, Камил Стох и Рихард Фрайтаг. И тримата ще бъдат в стартовия списък след като засега няма фаворити с положителен тест за коронавирус тази седмица. Полският тим умишлено пропусна стартовете в Русия и се предпази от заразяване, а Австрия ще може да разчита на възстановените Шлиеренцауер, Филип Ашенвалд, Михаел Хайбьок и световният рекордьор с 253, 5 Щефан Крафт. Той винаги е обожавал ски полетите, но моментната му форма е пълна мистерия.
За Германия се завръща Карл Гайгер, който пропусна стартовете в Нижни Тагил, защото чакаше раждането на първото си дете. То все още не се е появило на бял свят, но въпреки това Щефан Хорнгахер извика Гайгер за световното. В най-добра форма от тима на германците е Маркус Айзенбихлер, който е изключително уверен в ски полетите. Докато топ състезателят на Норвегия Халвор Егнер Гранеруд си призна в интервю, че шанцата в Планица не му допада и не пасва на неговия стил. Рекордьор на шанцата с 252 метра е Риою Кобаяши, който ще се опита да спечели първа световна титла за Япония от 1998 и Казуйоши Фунаки насам.
Ски-Скокове
Световната купа по ски скокове започва тази седмица
19/11/2021 AT 11:35
Ако условията позволят, индивидуалното състезание ще се реши в четири кръга – два в петък и два в събота от 16:30. Отборната битка е планирана за неделя от 16:50. Всички предавания ще са на живо по Евроспорт 1 и интернет платформата Eurosport Player.
Ски-Скокове
Сезонът в ски скоковете започва във Висла
20/11/2020 AT 08:41
Ски-Скокове
Новият сезон в световната купа по ски скокове започва във Висла
21/11/2019 AT 23:07