Краят на ноември може само да означава, че зимните спортове се завръщат с пълна сила. Световната купа по ски скокове започва тази седмица във Висла и ще продължи с традиционните състезания в района на полярния кръг в Рука Куусамо. Практически целият летен сезон бе отменен заради пандемията и всички събития от Гран При бяха събрани в един състезателен уикенд. Затова и битката изглежда изключително открита, без изявени фаворити. Единственият ни елитен скачак за последните 10 години Владимир Зографски отново ще бъде в стартовия списък и ще се опита да се възползва от общия хаос в предсезонната подготовка, който афектира всеки един отбор заради усложненията около вируса.
С изключение на Лилехамер и Сапоро се очаква традиционните домакини на състезания от Световната купа отново да организират кръгове, като гвоздеят на програмата ще бъде Световното първенство в Оберсдорф, което би трябвало да се проведе от 23 февруари до 7 март със зрители по трибуните. Нетипичното в календара е наличието и на Световно първенство по ски полети още преди коледните празници. Шампионатът на планетата в Планица заменя отменения в Норвегия през март и ще се състои от 11 до 13 декември, а малко след това на традиционните дати ще са стартовете за турнира "Четирите шанци".
Германия отново ще разчита на Андреас Велингер, който скъса коленни връзки през 2019 и се възстановяваше повече от година. Завръща се и Зеверинд Фройнд, но все още има въпросителни около неговата форма. Засега най-големи очаквания има към Карл Гайгер - през последните пет години той финишира в генералното класиране на позиции 30, 18, 14, 10 и 2. Възходящата траектория е очевидна, а от германския щаб има информация, че предсезонната му подготовка е миналата отлично. Сериозни са очакванията и към трикратния световен шампион Маркус Айзенбихлер. Лошите новини за Германия са свързани с тежката контузия в коляното на Щефан Лайе. Той ще трябва да пропусне целия сезон заради травма, претърпяна в Трйондхайм в края на предишната кампания.
Ски-Скокове
Духовният дом на ски полетите приема Световното първенство
09/12/2020 AT 23:37
Настоящият носител на кристалния глобус Щефан Крафт оглавява атаката на Австрия, но през лятото бе извън строя за известно време поради контузия в гърба. Филип Ашенвалд и Даниел Хубер ще играят важна роля в комплектоването на австрийците, а 30-годишният ветеран Грегор Шлиеренцауер още не мисли за отказване и ще се пробва и през сезон 2020-2021.
И през този сезон Полша ще е сред основните фаворити. Камил Стох, Давид Кубацки и Пьотр Жила тренираха отлично през лятото и доминираха в единствения състезателен уикенд във Висла. Треньорът Михал Долежал ще може да разчита и на Щефан Хула, Мачей Кот, Якуб Волни и Клеменс Муранка.
За Норвегия Даниел Андре Танде ще се опита да повтори страхотния си старт от миналия сезон, но този път ще му трябва по-голямо постоянство, за да избегне още едно финиширане на девето място в крайното подреждане. Най-добро впечатление от неговите съотборници по време на тренировъчния процес направи Халвор Егнер Гранеруд, но за него първоначалната цел ще бъде първи подиум в кариерата. Докато очакванията към Мариус Линдвик също са доста големи, формата на Йохан Андре Форфанг е сравнително лоша, а Роберт Йохансон се бори със силни болки в гърба преди началото на сезона. Новото име в тима на викингите е 19-годишният Сандер Восан Ериксен, който намери място в А отбора заради чудесните си постижения в Континенталната купа и успешните тренировки през лятото.
Петер Превц продължава да е лидер на Словения и целта му ще бъде злато у дома на първенството по ски полети в Планица. Добро впечатление в тренировките направи Анже Ланишек, а Тими Зайц и Жига Йелар не са много по-назад.
За съжаление Нориаки Касай няма да участва в новия сезон. Той не успя да попадне в отбора на Япония, но имаше надежди да стартира в Сапоро. След канселирането на двете японски състезания, Касай остава само зрител, а Риою Кобаяши е човекът на който тимът ще разчита в най-голяма степен. Не трябва да подценяваме и Наоки Накамура, който се представи прекрасно по време на националните състезания в Хакуба и Сапоро през есента.
Както обикновено Евроспорт ще отразява подробно състезанията и квалификациите от първия до последния кръг, а платформата Eurosport Player ще ви позволи да гледате пълен запис на надпреварите в удобно за вас време.
Ски-Скокове
Новият сезон в световната купа по ски скокове започва във Висла
21/11/2019 AT 23:07
Ски-Скокове
Скандинавската версия на „Четирите шанци“ стартира в Осло
04/03/2019 AT 17:02