Getty Images

Надал срещу Андерсън

Надал срещу Андерсън
By Eurosport

The 10/09/2017 at 12:13Updated The 10/09/2017 at 13:14

В неделната вечер в Ню Йорк ще бъде коронясан новият крал на US Open. За всички бе ясно, че по-слабата долна половина на схемата ще излъчи изненадващ финалист.

За Кевин Андерсън кортовете на “Флъшинг Медоус” се оказаха щастливо място. Тук преди две години южноафриканецът достигна до първия си четвъртфинал на турнир от Шлема. След като 2016-а беше опорочена от проблемите с контузии, сега Андерсън прави най-добрата си серия. На 31-годишна възраст той ще играе първия си финал в Шлема.

Съперникът му там ще е машината за тенис – Рафаел Надал. Докато Джокович и Мъри станаха жертви на контузии, а Федерер изглеждаше уморен и изчерпан, Матадорът единствен от големите фаворити успя да запази формата и енергията си в тази напреднала част от сезона. Сухата статистика сочи тотално предимство за Надал в преките двубои – четири победи от четири изиграни срещи, в които Андерсън е спечелил всичко на всичко един сет. Финалът на турнир от Големия шлем обаче е съвсем различна история.

Въпреки че Надал е много по-добрият и комплексен тенисист, Андерсън определено има на какво да разчита в опита си да постигне една от най-големите сензации в последния четвърт век. Лишен от особен финес и блясък в играта си, Андерсън е постигнал феноменална ефективност на сервиса и базира играта си изцяло на него. На тазгодишния шампионат той демонстрира и подобрени удари от дъното на корта и повече от прилично движение за човек с подобни габарити. Със своите 202 см той може да се превърне в най-високия шампион в Ню Йорк, изпреварвайки 198-сантиметровите Дел Потро и Чилич по този показател. Едно е сигурно, ретурите на Рафа ще бъдат тествани до краен предел, а испанецът показва известни затруднения в този толкова важен компонент от играта си. Двукратният шампион се нуждаеше от 14 точки за пробив преди да реализира първия си брейк срещу Леонардо Майер в трети кръг. На финала подобно разхищение е нещо, което той не може да си позволи.

Въпреки това носителят на 15 титли от шлема изглежда като явен фаворит. Само трима играчи са побеждавали Рафа във финал на турнир от Шлема, а Кевин Андерсън не е сред тях!