„Тенисът е четвъртия най-популярен спорт в света с над 1 милиард фенове, които гледат и/или играят спорта. Но тенисът е в опасна зона, тъй като средната възраст на феновете е 61 години и се увеличава с всяка година. Той се проваля в създаването на нова фенбаза и в привличането на младите генерации. Спасението е проектът Върховен тенис шоуспектакъл (UTS)”, казва Патрик Муратоглу. Първото издание на UTS ще се възползва от липсата на обичайните турнири от календара на професионалните вериги ATP и WTA и включва 5 поредни уикенда (играе се само събота и неделя) с участието на 10 елитни играчи. Регламентът предвижда мачове всеки срещу всеки в първите девет състезателни дни (по 5 мача на ден), а в последния 10-и - елиминационна фаза, за която се класират първите шест в класирането. Форматът на мачовете е разделен на четири части по 10 минути като са предвидени две минути почивка при смяна на полетата. Идеята е максималната продължителност на всеки мач да е под един час. Размяната на сервиса става на всеки две точки. Който е спечелил най-много точки след изтичане на времето за частта е победител в нея. При равенство се провежда решителна точка. Ако след изиграването на 4-те части резултатът е 2:2 се играе пета част до „внезапна смърт” с редуване на правото на сервис и докато някой спечели две точки поред.
В UTS треньорите имат право на един 30-секунден таймаут във всяка една част като го обявяват със специален бутон-сирена. Играчът обаче може да отхвърли таймаута. Евентуалният диалог между треньор и играч трябва да е на английски, в противен случай се отсъжда наказателна точка. Предвижда се тенисистът да е екипиран със слушалки с микрофон за да комуникира с феновете, коментаторите и треньора си по време на мача. Допълнителна интрига в играта внасят така наречените UTS карти – принуждаване на съперника да използва само един сервис вместо два; всеки твой печеливш удар се равнява на три; следващата точка се равнява на две, ако я спечелиш; право на х-брой последователни сервиса; право на три сервиса вместо два; принуда на съперника да играе сервис-мрежа; принуда на съперника да спечели точката с три или по-малко удара. Преди всеки мач алгоритъм определя кои 4 UTS карти се дават на всеки от тенисистите. Преди всяка част треньорът пък определя преди кои две от 4-те карти ще бъдат използвани в частта.
Тенис
Откритото първенство на Австралия превзема ефира на Евроспорт
15/01/2022 AT 12:24
Програмата в първия ден започва с изцяло френски двубой Лука Пуй срещу Елиот Беншетрит. Вторият мач е Дъстин Браун (Гер) срещу Беноа Пер (Фр), следван от Давид Гофан (Бел) – Матео Беретини (Ит), а вечерната сесия включва: Фелисиано Лопес (Исп) – Алексей Попирин (Авл) и Стефанос Циципас (Гър) – Ришар Гаске (Фр). И тъй като става дума за шоуспектакъл в промотирането на двубоите на преден план излизат прякорите. В този вариант програмата изглежда така: Френския Нюх срещу Беншетрит (все още без прякор, той замества в първия уикенд Доми – Доминик Тийм, който има други ангажименти и ще се включи от втория уикенд), Стената – Чука, Артиста – Бунтовника, Тореадора – Снайпериста и Гръцкия Бог – Виртуоза.
Тенис
В преследване на историята
29/08/2021 AT 15:25
Тенис
Уимбълдън се завръща триумфално
25/06/2021 AT 10:32