В следствие на скандала с вредните емисии, който покоси всички подразделения на групата VAG, бордът на директорите реши да прекрати прототипната програма, която стартира през 1999 г. и стигна до световна титла през 2013.
Освен лебедовата песен на "Ауди" другият акцент в бахрейнската надпревара на пистата „Сахир“ ще бъде битката за трофея в генералното класиране при пилотите. Докато "Порше" триумфира при производителите още в Шанхай, то екипажът на кола №2 (Марк Лийб, Нийл Яни, Ромен Дюма) има крехка преднина от 17 точки пред пилотите на "Тойота" (Стефан Саразен, Майк Конуей и най-бързият пилот в предишните две състезнаия – Камуи Кобаяши". "Шестте часа на Бахрейн" бележат края на кариерата на Марк Уебър, който окачва каската след 11 години във Формула 1 и три в състезанията с прототипи. Като пилот на "Порше" австралиецът спечели осем пъти и стана световен шампион, но така и не стигна до върха в Льо Ман.
Екипът на Порше №2 победи на „Сахир“ през миналия сезон, но всяка година въпросителните около надеждността на заводските прототипи са огромни заради това, че тук е и най-горещото състезание в графика, а високите температури имат изключително негативно влияние върху хибридните системи.
WEC
Фернандо Алонсо търси втора титла в 24 часа на Льо Ман
10/06/2019 AT 10:35
Съдейки по развоя на състезанията след "24 часа на Льо Ман", вероятно прототипите на "Порше" ще бъдат бързи в първите часове, докато след залез слънце вероятно "Тойота" ще има предимство. Голямата неизвестна е "Ауди", защото в повечето кръгове тази година, отборът от Инголщадт е най-бърз, но всеки път или се получава повреда, или пилотите грешат. И "Ауди" няма победа от Спа през месец май.
Директното предаване на Евроспорт стартира в 18:00 ч. и ще проследи последните три часа от настоящия сезон.
WEC
"Шест часа на Фуджи"
15/10/2016 AT 23:16
WEC
"Шест часа на Америка"
17/09/2016 AT 20:20